Help! Ik ga zwemmen: De Dukers uit Nijeveen/Meppel geven zeven veiligheidstips voor de waterliefhebber

Heerlijk, zomer! Tjokvolle stranden, afgeladen recreatieplassen en uitverkochte zwembaden. Om nog maar te zwijgen over de kanalen, rivieren en de zwembaden in eigen achtertuin. In tropische omstandigheden zoeken we massaal de verkoeling van het water. Met alle gevaren van dien, hoe leuk water ook is.

De Dukers in actie bij de Monkey Fun Run in Steenwijk. Harm Jan Beekhuis staat vierde van rechts; naast hem Lisanne Toet.

De Dukers in actie bij de Monkey Fun Run in Steenwijk. Harm Jan Beekhuis staat vierde van rechts; naast hem Lisanne Toet. Foto: Martijn Bijzitter

Harm Jan Beekhuis knikt instemmend. Zwemmen is zijn lust en zijn leven, maar aangezien hij geen competitief karakter heeft meldde de geboren Nijevener (28) zich als reddingzwemmer bij De Dukers. In die hoedanigheid worden Beekhuis cum suis ingezet bij evenementen als de Sinterklaasintocht en survivalruns met waterhindernissen, zoals de Monkey Fun Run in Steenwijk.

107

Vorig jaar overleden 45 mensen in Nederland na een val in buitenwater, volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Qua aantal is verdrinking een van de grootste oorzaken voor overlijdens, laten gegevens zien. Ook verdrinking in de badkuip tijdens het baden (12) en verdrinking tijdens baden in het buitenwater (11) scoren hoog. Al met al verdronken in 2020 107 inwoners van Nederland. Dat is hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar: dat aantal ligt op 87.

Nieuws

menu