Henk en Anja brengen Pasen naar het nu met hun eigentijdse paaswake 'Pasen is geen eitje', die ze opvoeren in Staphorst en Nijeveen (Video)

Bij elke Paaswake draagt Henk Locht een groot kruis de kerk binnen. Henk Locht, Anja Meulenbelt

Henk Locht uit Rouveen en Anja Meulenbelt uit Nijeveen voeren op donderdag 14 april, weer een eigentijdse paaswake op in de gereformeerde kerk De Bron in Staphorst en op zaterdag 16 april in de gereformeerde kerk in Nijeveen.

De paaswake in deze zogeheten Stille Week is een spel van zo’n drie kwartier van toneel, licht, muziek, multimedia, samenzang en stilte. Het is een stuk, waarin het duo deels het Bijbelverhaal vertelt en deels een soort toneelstuk opvoert met videobeelden en muziek van Hans van Dongen. Ze vertalen het Bijbelse verhaal naar de actualiteit van nu en willen de mensen een spiegel voorhouden.

Henk Locht en Anja Meulenbelt maakten al eerder samen een paaswake, voor Henk Locht is het zelfs al de tiende keer. Dit keer is de titel Pasen is geen eitje. Meulenbelt en Locht nemen de bezoekers mee in een bijzondere voorstelling, waarin de hoofdpersoon een onverwachte nachtelijk ontmoeting heeft. De confrontatie kent een bijzondere wending. Het paasverhaal is nog erg actueel, zo willen Henk en Anja laten zien.

Waar is God?

Henk Locht: „De recente coronacrisis heeft bij veel mensen angst veroorzaakt en de kijk op de wereld sterk beïnvloed. We oordelen en veroordelen. Er zijn grote tegenstellingen in de maatschappij ontstaan en de liefde lijkt verder weg dan ooit. In hoeverre heeft dit ons geloof aangetast? In de paaswake stelt de hoofdpersoon de vraag: ‘Waar is God in mijn persoonlijke situatie van verdriet en pijn en in de rampen in de wereld?’

Henk Locht en Anja Winters speelden al eerder samen in een toneelstuk. Ze hebben de samenwerking nu weer opgepakt. „Het is ons verlangen om de paasboodschap dichtbij de persoonlijke beleving van mensen te brengen. Juist nu in een wereld waar de ene crisis na de andere zich voltrekt. We willen weer hoop bieden, waar twijfel en onzekerheid wordt ervaren.”

Iedereen is van harte welkom op donderdagavond 14 april om 19.30 uur in gereformeerde kerk De Bron in Staphorst en op zaterdagavond 16 april, vanaf 19.30 uur in de gereformeerde kerk, Dorpsstraat 7 in Nijeveen. De toegang is gratis.

Nieuws

menu