Herman Jansen schrijft boek over historie van Hospice Eesinge in Meppel

Hospice Eesinge in Meppel. Wim Goedhart

Aan alle vrijwilligers en coördinatoren van Hospice Eesinge is het nieuwe boek Eesinge, een historische plek in Meppel uitgereikt.

Op verzoek van Hospice Eesinge is dit werk tot stand gekomen. Het hospice is sinds 2012 gevestigd in een monumentale boerderij aan de Hoogeveenseweg 27, een ideale plek in een prachtige rustgevende omgeving. Twee boerderijen vormen daar samen de buurtschap Eesinge. En dat wordt door de gasten en hun families als bijzonder ervaren. Het voelt tegelijk oud en modern aan.

Informatiepanelen

De coördinatoren van het hospice kregen regelmatig vragen van de gasten en hun familie naar de achtergrond van deze historische plek. Zij benaderden Herman Jansen, oud-voorzitter van stichting Oud Meppel, voor informatie.

Hierop werden er drie grote informatiepanelen gemaakt. Groene panelen met foto’s, zoals Oud Meppel die voor veel plekken in de stad heeft gemaakt. Ze hangen in de gang van het hospice.

Boerenhoeve

Tijdens het onderzoek kwam er steeds meer informatie beschikbaar: bijzondere foto’s, gesprekken met de kleinkinderen van de laatste boer/eigenaar op de boerderij, onderzoeksrapporten, en al eerdere publicaties. En met in het achterhoofd dat Eesinge tot één van de vier boerenhoeves behoort waaruit Meppel is ontstaan, dan is dit met recht een bijzonder historische plek.

Daarom is er een apart boek over de geschiedenis van Eesinge en de bewoners van de boerderij Hoogeveenseweg 27 geschreven. Auteur Herman Jansen hoopt dat het verleden hier nog lang voelbaar blijft met de moderne invulling van het hospice.

Nieuws