Het boek gaat dicht voor Nivo boekverkopers. 'Ondanks alle tegenslagen heeft hij louter enthousiaste klanten gehad'

Nivo boekverkopers in Meppel sluit binnenkort de deuren. Met pijn in het hart. Eigenaar Peter van Voorst, die er zo van genoot het leesplezier met anderen te delen, is niet meer. Daarmee komt een einde aan de fysieke boekenwinkel; online gaat de verkoop verder.

Peter van Voorst genoot ervan het leesplezier met anderen te delen.

Peter van Voorst genoot ervan het leesplezier met anderen te delen. Foto: Eigen foto

„De winkel was zijn grote hobby. Hij heeft er toen het kon heel veel van genoten, zowel van de winkel als van de mensen die langskwamen”, blikt zijn partner Adelyn Nip terug. Met de opening van de tweedehandsboekenwinkel, begin december vorig jaar, ging voor hem een jongensdroom in vervulling. De vreugde was van korte duur. Corona gooide roet in het eten: er kwam een lockdown. Destijds merkte hij op: „Ik vind het natuurlijk erg jammer dat we nu alweer moeten sluiten, maar het is voor tijdelijk, dus ik blijf optimistisch.” Zijn positieve houding kenmerkte hem. Nip: „Hij zei tegen ons: ‘Ik weet zeker dat deze winkel gaat lopen.’ Dat gebeurde ook. Ondanks alle tegenslagen, door corona en de beperkte openingsmogelijkheden, heeft hij louter enthousiaste klanten gehad.”

Enige tweedehandsboekenwinkel in Meppel

Nivo boekverkopers is een walhalla voor boekenwurmen, van alle leeftijden. Het assortiment varieert van romans tot thrillers, van geschiedenisboeken tot literatuur en fictie. Alles met zorg ingekocht; boeken lijken soms als nieuw. Mensen die inmiddels weten dat de winkel dichtgaat, geven aan dat ze dat reuze jammer vinden. „Dit is de enige tweedehandsboekenwinkel in Meppel, klinkt het dan. Dat klopt. Lang niet iedereen wist dat Peter ziek was. Tot half april ging het hartstikke goed met hem. Maar op het laatst ging het snel.”

De nabestaanden van Van Voorst kunnen Nivo boekverkopers niet voortzetten en zijn daarom genoodzaakt om de zaak eind juni te sluiten. Ze hopen dat liefhebbers de kans benutten om Nivo voor die tijd nog een keer te bezoeken en datgene vinden en kopen wat ze altijd al in hun eigen kast wilden hebben staan.

Voorlopig is Nivo boekverkopers, Molenstraat 26a, geopend op dinsdag tot en met zaterdag vanaf 12.00 uur.