'Het is fijn wanneer mensen antwoorden krijgen op vragen die ze al zolang bezighouden' | dagboek van Daryl van Dijk

Daryl van Dijk. Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Daryl van Dijk, coördinator Buurtbemiddeling in Meppel.

Vrijdag 29 oktober

Vandaag is mijn vrije dag en ik ga deze gezellig met mijn zoons van 2 en 4 jaar doorbrengen. Ik vind het belangrijk om geregeld even een klusvrije dag te plannen. We zitten namelijk middenin de verbouwing van ons nieuwe huis in Meppel. Omdat het nog niet bewoonbaar is, wonen we tijdelijk bij mijn moeder in Zuidwolde.

Erg fijn om weer even te ervaren hoe het was om als kind zo dichtbij het bos te wonen. Mijn zoons vinden het struinen buiten de paden net zo leuk als dat ik dat als kind vond. Door het bos lopen we naar de kinderboerderij waar we samen de babykonijntjes knuffelen.

Daarna is het tijd om mijn koffer te pakken, want ik ga een weekend naar Culemborg om te coachen bij de verdiepingsopleiding Familieopstellingen. Tijdens een familieopstelling ontdek je hoe jij en de anderen in het systeem elkaar beïnvloeden en met elkaar communiceren en je leert patronen te herkennen. Dit doe ik zo’n twee keer per jaar vanuit mijn eigen coachingspraktijk.

’s Avonds kom ik aan bij de B&B waar ik verblijf. Mijn studievriendin van de coachopleiding staat al op me te wachten. We hebben een heerlijke avond waarbij we ons verheugen op wat het weekend ons gaat brengen.

Zaterdag 30 oktober

Ik word wakker. Er staat een super mooie gedekte tafel met een heerlijk ontbijt op ons te wachten. Wentelteefjes, vers afgebakken broodjes, een gekookt eitje en versgeperste jus. Wat een feest om de dag zo te mogen beginnen.

Daarna gaan we naar de locatie waar de opleiding plaatsvindt. We bereiden de dag voor en ontvangen alle deelnemers. Deze dag zal iedereen zelf een familieopstelling begeleiden en ook een thema inbrengen waaraan gewerkt gaat worden. Zo bracht iemand het thema een verstoorde relatie met haar moeder in. Het was een indrukwekkende dag waar veel inzichten zijn verkregen en veel is geleerd.

We sluiten de dag af met één woord. Het eerste wat in mij opkomt is ‘dankbaar’, omdat het fijn is wanneer mensen antwoorden krijgen op vragen die ze al zolang bezighouden.

Vervolgens gaan we weer naar onze knusse B&B, bestellen sushi en kijken een film. Met een voldaan gevoel kijken we terug op deze dag en kijken uit naar morgen!

Zondag 31 oktober

Weer veel mooie opstellingen met een lach en een traan. Heel verbindend om zo samen te werken en bijzonder om te zien dat iedereen zich kwetsbaar durft op te stellen tussen onbekenden. Na weer een waardevolle dag ga ik snel terug naar Drenthe naar mijn man en kinderen.

Maandag 1 november

Als coördinator Buurtbemiddeling is het iedere dag weer een verrassing waar ik de dag mee ga beginnen. Dat maakt het werk voor mij afwisselend en dynamisch. Ik open mijn mailbox en bekijk wat er de afgelopen dagen binnen is gekomen, bekijk wat prioriteit heeft en ga aan de slag met het bellen van bewoners uit Meppel die een melding hebben gedaan met betrekking tot een conflict met de buren.

Tijdens de gesprekken hebben we het over wat er speelt tussen de buren en wat Buurtbemiddeling voor hen kan betekenen. Keer op keer blijkt het hoe fijn de mensen het vinden dat ze door een neutraal persoon gehoord en gesteund worden en dat er gewerkt wordt aan een oplossing van een conflict. Een conflict met buren kan namelijk best ingrijpend zijn, omdat er letterlijk afstand van nemen niet zo makkelijk is.

’s Middags bel ik met een aantal bemiddelaars over de situaties waar ze mee bezig zijn: we bespreken hoe het gaat en wat er nodig is om de meldingen met succes te kunnen afronden.

Dinsdag 2 november

Een drukke dag vandaag! Eerst werkoverleg met mijn collega Hetty de Bruin (coördinator Buurtbemiddeling Hoogeveen en De Wolden). We bespreken de lopende zaken en maken een plan om meer bemiddelaars te werven in zowel Meppel, Hoogeveen als De Wolden. De aanmeldingen stromen namelijk binnen. Goed nieuws dat de bewoners ons weten te vinden, maar wel tijd om onze teams uit te breiden. Lees je dit en denk je: Buurtbemiddeling is echt iets voor mij? Neem dan gerust contact met ons op.

’s Avonds hebben we een intervisiebijeenkomst in Meppel. Twee bemiddelaars verzorgen een mooie training over een werkwijze die ingezet kan worden tijdens het bemiddelingsgesprek, zodat eenvoudig de omslag gemaakt kan worden van: wat zijn de problemen naar wat zijn je wensen en behoeften. Zo krijgt het bemiddelingsgesprek een hele andere invulling. Een leerzame avond en fijn om iedereen weer te kunnen zien en spreken.

Woensdag 3 november

Als eerste heb ik een belafspraak met een verwijzer van Buurtbemiddeling, woonconsulent van een woningcorporatie. Er is geluidsoverlast in een straat waar meerdere buren bij betrokken zijn. Ik vertel dat dit vaker voorkomt en dat we dit zeker op kunnen pakken.

Om 10 uur heb ik een gesprek met één van de bemiddelaars uit mijn team. Ieder jaar voer ik met iedereen een gesprek om te horen hoe het gaat en of de bemiddelaars iets van mij of van de organisatie nodig hebben om hun werk goed uit te voeren en/of om zich persoonlijk te kunnen ontwikkelen. Een fijn gesprek waarbij er tevredenheid is vanuit beide kanten.

Ik zie dat er nog een melding van een bewoner uit Meppel is binnengekomen. Omdat het mijn laatste werkdag van de week is, neem ik gelijk contact op om te horen wat er speelt. Het blijkt te gaan om overlast van haar katten en de hond van de buren. Hierdoor is het contact met de buren verslechterd en komen ze samen niet meer tot een oplossing. Ik bespreek wat we voor haar kunnen betekenen en ze zegt dat ze uitkijkt naar het bezoek van een buurtbemiddelaar. Gelukkig zijn er op dit moment net twee bemiddelaars beschikbaar.

Nieuws

Meest gelezen