Hoe de vaccinatielocatie in Meppel zo soepeltjes loopt: 'Dat er geen wachtrij is, is een groot compliment. Maar we zitten echt helemaal vol, tot 1200 prikken per dag'

Alsof het uitgestorven is. Geen wachtende voor je. Maar je moet wel even de hele zigzagroute afleggen voordat je daadwerkelijk die spuit in je bovenarm krijgt.

Geen lange wachtrijen in de vaccinatielocatie in Meppel. Dat wil niet zeggen dat het niet druk is. Het gaat aan de lopende band.

Geen lange wachtrijen in de vaccinatielocatie in Meppel. Dat wil niet zeggen dat het niet druk is. Het gaat aan de lopende band. Foto: Martijn Bijzitter

De vaccinatielocatie in Meppel is lekker op stoom. Al is dat laatste woordje een beetje overbodig, met de nieuwe airco. „Die doet goed zijn werk”, constateert locatiecoördinator Susanne Mol, in een lekker koel vaccinatiecentrum aan de Eekhorstweg in Meppel. En dat blijft ook nog wel even zo. Alle vaccinatielocaties in Drenthe blijven sowieso tot 1 januari beschikbaar, bevestigt Bart Raaijmakers, woordvoerder van de GGD.

In prikstraat 1 in de vaccinatielocatie in Meppel zit een vrouw geduldig te wachten tot ze de spuit in de bovenarm kan stampen. Ze is net terug van een lange ziekte en zit twee dagen in de week mensen te prikken. Meer dagen is nog even iets te veel voor haar. Het gaat aan de lopende band vertelt ze.

Ze krijgen wel eens vragen in de vaccinatielocatie. Waarom er niet eerder geprikt kon worden. Er is immers geen wachtrij te zien. Dat er geen wachtenden in de rij staan, is een groot compliment zeggen Susanne Mol en Bart Raaijmakers. Op het oog ziet het er dan wel rustig uit, maar achter de schermen wordt al tijden ontzettend hard gewerkt. En dat het druk is, is letterlijk te zien in wachtruimte na het halen van de prik. Die zit bommetje vol.

„Het lijkt heel rustig, maar er wordt heel veel volume geprikt hier”, constateert ook Mol. „Het gaat heel gestroomlijnd. Dagelijks zetten we tussen 1050 en 1200 prikken. Nu doen we er 1210.”

En dat vergeten mensen nog wel eens. Want een lege wachtrij, geeft een heel ander beeld. Heel soms staan er wel eens mensen te wachten. En als ze er dan zo’n vijftien mensen staan, schiet de paniek erin bij de organisatie. „Terwijl het op veel andere locaties heel normaal is dat er een wachtrij staat.” Als er dan daadwerkelijk vijftien mensen wachten, komt dat ook nog eens omdat de prikkers een koffiepauze hebben. „Binnen twee à drie minuten is die wachtrij even later alweer weggewerkt.”

Vier locaties in Drenthe

De vaccinatielocatie in Meppel is de vierde die de GGD heeft opgezet in Drenthe, na de locaties in Assen, Emmen en Hoogeveen. „We hebben veel van de andere drie locaties kunnen leren”, zegt Raaijmakers. Zo heeft de vaccinatielocatie in Meppel bijvoorbeeld een andere indeling. De vaccinatiestraten zijn zo ingericht dat degene die vaccineert twee straten tegelijk kan doen. Efficiënter, want behalve degene die de prik zet, is er ook iemand aanwezig voor de administratie. Terwijl de administratie op orde wordt gemaakt, kan in de prikstraat ernaast de spuit er alweer in worden gezet.

Meppel kent overigens twaalf straten, waarvan er iedere keer tien zijn geopend. Mol: „Mocht er bijvoorbeeld een bureau kapot gaan, dan hebben we wat op reserve.”

Vieze lucht

„De gemeenteambtenaren zouden deze locatie wel zo willen houden. Zij zien hier wel de perfecte locatie in voor een personeelsfeest”, grapt Raaijmakers. De vaccinatielocatie is gevestigd in de gemeentewerf. Voorheen stonden er tractoren en gemeentevoertuigen en was het een opslag. Naast de vaccinatielocatie komen nog steeds de nodige gemeentevoertuigen binnen en het kantoor zit er ook nog.

„Dit was het dus”, zegt Raaijmakers als hij de garage van de gemeentewerf binnenstapt, waar de nodige voertuigen staan. „Alleen nog een stapje smeriger”, wijst hij naar het opgedroogde gras dat het en der over de vloer verspreid ligt. „Wat een stank”, constateert hij. „Die stank hebben ze dus ook allemaal uit de hal weten te halen”, reageert Mol.

Van binnenuit lijkt het haast op nieuwbouw, zo gelikt is het allemaal. En tegenwoordig is het ook nog lekker koel. Sinds kort is er een airco. Die was nodig na de grote hitte van de afgelopen tijd. Door die hitte ging de vaccinatielocatie op enkele middagen dicht. Mol: „Die airco is zowel fijn voor de medewerkers als de cliënten. Toch wat fijner als het hier wat koeler is, als je moet wachten.” En voor de vaccins is het ook beter, voegt Raaijmakers toe.

'We hebben ook al chocolaatjes, fruit en adviezen om niet over te werken gekregen'

In de vaccinatielocatie loopt al snel zo’n dertig à veertig mensen aan personeel rond. Het gaat niet alleen om mensen die de prikken zetten en het administratief personeel. Dagelijks staan er ook nog twee hosts klaar om de mensen te verwelkomen, er zijn altijd twee EHBO’ers aanwezig, er is beveilig aanwezig en meer.

Beveiliging is eigenlijk niet nodig in Meppel. „We krijgen hele leuke en lieve reacties”, zegt Raaijmakers. Hij laat een bedankkaart zien die onlangs is gestuurd naar de vaccinatielocatie in Meppel. „We hebben ook al chocolaatjes, fruit en adviezen om niet over te werken gekregen”, lacht Mol. Bijna iedereen is positief benadrukt Raaijmakers. Heel af en toe hebben ze te maken met iemand met een kort lontje. „Daar speelt ook de warmte een rol bij”, weet Raaijmakers.

Respect tonen

Waar hij zich over opwindt is als mensen geen respect tonen tegen de medewerkers. „Mensen worden soms boos over het testen voor evenementen. Maar dat ligt helemaal niet op hun bordje. Dat ligt ook niet eens op het bordje van de GGD.” Klachten zijn er soms ook over de registratie van de vaccinatie in het gele boekje. Dat kan alleen op de dag van de vaccinatie. Anders moet het bij de coronateststraat, zo’n 450 meter verderop. Daar is ook een stempelstraat ingericht, gescheiden van de inmiddels zo goed als verlaten teststraat. „Dat gaat hand in hand. Meer vaccinaties, minder testen”, spreekt Raaijmakers.

De stempelstraat is per 1 juli uitgebreid. De straat is nu iedere dag open, van 09.00 tot 17.00 uur. Eerder was dat van maandag tot en met vrijdag, van 18.00 tot 20.00 uur.

EHBO’ers zijn over het algemeen ook niet nodig. Niet qua EHBO verlenen in ieder geval. Na de prik moet iedereen even een kwartiertje blijven zitten in de wachtkamer. En bijna iedereen zit er hetzelfde bij. Voorover gebogen over de mobiel. Heel toevallig komen twee oud-bekenden elkaar tegen.

Twee jongens zitten met een glaasje water in hun handen, ogen dicht en hoofd omhoog. Ze proberen wat te ontspannen, maar gemakkelijk gaat dat niet. Meteen buigen de EHBO’ers zich over de twee. De jongens zeggen geen helden te zijn met naalden, en krijgen een druivensuikertje. „Om lekker even op te sabbelen.”

Ze zijn echt niet de enigen, weten Raaijmakers en Mol. „We merken vooral in de jongere groep die nu gevaccineerd mag worden, een grotere prikangst”, constateert Mol. „De EHBO’ers lopen vooral rond om een gezellig praatje te maken. Gelukkig.” En als er wel iets aan de hand is, zoals die twee jongens, komt het vooral vanuit spanning. „Dan leef je helemaal toe naar dat moment, heb je de prik gehad, en gaat je lichaam dusdanig in ontspanningsmodus dat je even moet herstellen.”

Geen foto’s

De hele operatie aan de Eekhorstweg in Meppel verloopt zo soepeltjes en is zo goed voorbereid, dat het net een militaire operatie lijkt. Alles gaat volgens protocollen. Buiten voor de deur staat al iemand te wijzen op het desinfecteren van de handen en op het dragen van een mondkapje. „We kunnen de anderhalve meter afstand hier binnen niet garanderen, en degenen die hier binnenlopen hebben natuurlijk nog geen volledige vaccinatie achter de rug”, verklaart Mol het verplicht dragen van een mondkapje binnen.

„De mondkapjes zijn ook voor de veiligheid van onze medewerkers. Zij vaccineren de burgers binnen anderhalve meter en hebben het recht op een veilige werkomgeving.”

Binnen staan de volgende medewerkers al te wachten. Heb je de gezondheidsverklaring met alleen maar nee beantwoord, dan moet je de gele lijn volgen. Anders is er de roze lijn. En aan het einde van de slalom staat een boa om alles in de gaten te houden en krijg je van weer iemand anders een prikstraat toegewezen.

Prikstraat 1 in dit geval. Identificatie tegen het glas houden. En daarna de ingevulde vragenlijst. „Wil je even je hand aan de andere kant houden. Je hand zit precies voor de antwoorden”, lacht de medewerker aan de andere kant van het plexiglas. En daarna volgt de prik, na nog een laatste controle wie je bent. Arm tegen de rugleuning aan, arm ontspannen en huppakee de spuit zit erin.

Menigeen wil daar een foto van maken. Of vraagt een GGD-medewerker een foto te maken. Maar de GGD heeft daarin een hard - militair - beleid: er mogen geen foto’s gemaakt worden. „Dan zijn we daarin ook meteen duidelijk”, zegt Raaijmakers. „Dat geldt voor alle locaties.” En daar wordt ook op gecontroleerd. Worden er toch (stiekem) foto’s gemaakt, wordt gevraagd die foto’s te verwijderen. Ook in de wachtkamer. Want maak je een selfie, dan kan er toch per ongeluk iemand achter je op de foto bijkomen. De GGD wil koste wat kost voorkomen dat er trammelant door ontstaat. Dat mensen boos worden aangesproken dat ze een vaccinatie hebben gehaald.

Spierpijn

De prik gaat in de bovenarm. „Je krijgt waarschijnlijk wat spierpijn. Daarom spuit ik de laatste tijd al wat langzamer in de bovenarm. Zodat het niet ineens een klap is voor het lichaam.” In Meppel spuiten ze alleen met het Moderna-vaccin. „Dat komt de efficiëntie wel ten goede”, zegt Mol. En alles wordt gebruikt, er blijft geen ampul en vaccin ongebruikt. Uit een enkele ampul kunnen dertien vaccins worden klaargemaakt. „Het is soms echt een gepuzzel om alles te gebruiken”, vertelt Mol. „En nu er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, wordt dat gepuzzel steeds lastiger”, voegt Raaijmakers toe.

Daarom is het van belang dat iedereen die ingepland staat, ook daadwerkelijk komt voor een vaccinatie. Mensen die niet komen opdagen worden diezelfde dag nog gebeld.

'Wil je even je hand aan de andere kant houden. Je hand zit precies voor de antwoorden'

Het is logisch dat ze er bovenop zitten. Opengebroken ampullen kunnen nog zes uur gebruikt worden. Dus mochten er mensen niet zijn komen opdagen en voor die laatste geplande nog een nieuwe ampul open moeten, dan gaat de GGD met man en macht op zoek naar mensen voor een vaccinatie. „Denk aan ziekenhuispersoneel en hulpverleners”, geeft Raaijmakers als voorbeeld.

Terwijl de spuit rechtop in het lichaam zit, heeft ze alle tijd voor een gesprek over koetjes en kalfjes. Al heeft ze ook de nodige informatie die gedeeld moet worden. Haar collega doet ondertussen de nodige administratie. En dan kan ze in prikstraat 2 verder met de volgende prik.