Gerechtshof: 'Rijksrecherche moet aangifte over mogelijk gesjoemel in Meppeler drugszaak Maggiora onderzoeken'

Het gerechtshof in Leeuwarden.

Het gerechtshof in Leeuwarden. Foto: DvhN

Het gerechtshof in Leeuwarden wil dat de Rijksrecherche onderzoek doet naar agenten die mogelijk hebben gesjoemeld met verhoren in drugszaak Maggiora. Dat maakte het hof vrijdag bekend.

Advocaat Sanne Schuurman heeft vorige maand bij het College van procureurs-generaal (de top van het Openbaar Ministerie) aangifte gedaan. Hij vermoedt dat tijdens het onderzoek naar een drugsbende uit Meppel, die in 2015 werd opgerold, valsheid in geschrifte is gepleegd door politie en justitie. De OM-top moet de Rijksrecherche daar onderzoek naar laten doen, vindt Schuurman.

De OM-top heeft dit geweigerd, omdat de zaak bij het hof ligt. Daartegen tekeneden Schuurman en vier collega-advocaten woensdag protest aan op een regiezitting bij het hof in Leeuwarden. Volgens hen kan de Rijksrecherche bijvoorbeeld in de politiesystemen kijken en daardoor grondiger onderzoek doen dan het gerechtshof zelf.

Schuurman en zijn collega-advocaten staan vijf vermeende bendeleden bij die in beroep zijn gegaan tegen hun veroordeling door de rechtbank in Assen. Ze hebben celstraffen tot drie jaar gekregen. De raadslieden hebben sterk het vermoeden dat het Openbaar Ministerie stiekem een deal heeft gesloten met de 33-jarige Meppeler Ivo J. Hij was één van de sleutelfiguren in een drugsbende, die onder meer cocaïne importeerde vanuit het buitenland.

J. heeft na zijn arrestatie in tientallen verklaringen openheid van zaken gegeven en voor zijn medeverdachten behoorlijk belastende verklaringen afgelegd. Hij kreeg een beduidend lagere straf dan bendeleider Saied H. uit Meppel, terwijl zijn rol nagenoeg even groot was. Ook heeft J. verklaard dat het Openbaar Ministerie zijn advocaatkosten heeft betaald.

De advocaten van de medeverdachten vermoeden dat de Meppeler is gaan praten met de politie nadat hem allerlei gunsten waren beloofd door onder meer Henk Mous, de zaaksofficier van justitie die dit zelf altijd heeft ontkend.

Vermoeden van gesjoemel

Onlangs verklaarde J. onder ede dat er met de nummering van zijn politieverhoren was gesjoemeld, om te verbloemen dat hij eerst een gesprek met Mous en de onderzoeksleider van de politie had gehad. Dat gesprek was opgenomen, maar die opname belandde daarna in een kluis bij het OM. Het bleef geheim. Het stiekem ‘omnummeren’ van verhoren is valsheid in geschrifte, stelt Schuurman.

Hij en zijn collega’s vroegen het gerechtshof er bij de OM-top op aan te dringen de Rijksrecherche alsnog onderzoek te laten doen en pas daarna verder te gaan met het hoger beroep. Het hof wil dit ook. Het vindt dit belangrijk „nu deze aangifte ziet op mogelijk strafbaar handelen door leden van het onderzoeksteam en de officier(en) van justitie in het onderzoek Maggiora”.

Verhoren officier van justitie

Verder besliste het hof dat de advocaten de onderzoeksleider van de politie en een andere officier van justitie uit Noord-Nederland die betrokken is geweest bij de zaak onder ede mogen horen. Dit gebeurt achter gesloten deuren.

Opmerkelijk is dat het hof wil dat een voormalig officier getuigenbescherming, met wie J. in het verleden veelvuldig contact had, nu in het openbaar als getuige gehoord wordt. Hij is al achter gesloten deuren gehoord, maar herhaalde toen - tot grote ergernis van de advocaten - steeds dat hij zich weinig meer herinnerde.

Daarnaast wil het gerechtshof interne verslagen van het OM over de zaak Maggiora openbaar worden gemaakt om te kijken welke beslissingen er achter de schermen zijn genomen.

Verhoor Mous

Wanneer de zaak in Leeuwarden verdergaat, is nog niet bekend. Vaststaat dat ook officier van justitie Henk Mous dan nog verder als getuige wordt verhoord. Dat verhoor is in oktober vorig jaar al gestart, maar de advocaten en het gerechtshof willen hem nog meer vragen stellen over wat er allemaal is gebeurd, nadat meer onderzoek is verricht.