Honderden wasbare luiers hangen in stomerij in Meppel te drogen voor Rotterdam

'Het is een hele leuke opdracht. Dat komt goed van pas in deze coronatijden.' Foto: Daan Prest

Stomerij & Wasserij Meinen in Meppel hangt helemaal vol met luiers. „Er hangen 500 tot 600 luiers kriskras door het pand. Ik heb voor zestig à tachtig meter aan waslijnen gekocht”, zegt Otto Meinen, eigenaar van de stomerij.

„Het is een hele leuke opdracht. Dat komt goed van pas in deze coronatijden.” Die opdracht is afkomstig van een ander Meppeler bedrijf, Nappy’s.nl. Dat is een webshop in wasbare luiers. „Goedkoper, beter voor het milieu en baby’s raken er een half jaar eerder zindelijk door”, somt Marco Vermeer, een van de eigenaren van Nappy’s, een paar voordelen van wasbare luiers op.

Dat is bij de gemeente Rotterdam ook bekend. Die gemeente is daarom een proef gestart met wasbare luiers, samen met kraamzorgorganisaties. Met de test wil Rotterdam kijken of het inderdaad tot minder afval leidt - jaarlijks worden er zo’n 8000 baby’s geboren in Rotterdam, die gemiddeld meer dan 5000 luiers nodig hebben voordat ze zindelijk zijn. Een simpele rekensom leert dat dat uitkomt op 40 miljoen luiers die worden weggegooid. Een flinke afvalbult.

Kraamzorgorganisaties vragen bij het eerste gesprek met jonge ouders of ze geïnteresseerd zijn om mee te doen met de test. Als ze dat willen krijgen ze pakket met onder meer vijftig wasbare luiers mee.

Meppel zorgt voor de luiers

Die luiers voor de pakketten worden geleverd vanuit Meppel. „We zijn de grootste van de Benelux”, zegt Vermeer. „Als je googelt op ‘wasbare luiers’ verschijnen wij bovenaan de resultaten. We zijn dus best goed te vinden.” Daarbij heeft Nappy’s al de nodige ervaring in Rotterdam. Toen er een paar jaar geleden een ‘poep-up store’ (een pop-up store met wasbare luiers) werd geopend, leverde Nappy’s de spullen. Toch is het verzoek van de gemeente Rotterdam uniek voor het bedrijf. „We werken veel met particulieren. Een verzoek vanuit een gemeente hebben we nog nooit eerder gedaan.”

Voor de wasserij is het ook een unieke ervaring. „Dit heb ik nog nooit eerder gezien”, zegt Otto Meinen. In de stomerij zijn ze nog niet klaar met de honderden luiers. Vrijdagochtend worden ze opgeruimd en maandag moeten ze op transport naar Rotterdam. Toch zit het meeste werk er al wel op. „We hebben de luiers vijf keer moeten wassen. En ja mag ze niet machinaal drogen. Daarom hangen ze nu allemaal te drogen aan een waslijn, dwars door het hele pand.”

Nieuws

menu