'Hopelijk begint snel de lente!' | Dagboek van boswachter Denny Kroeze

Denny Kroeze Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig? Deze week is boswachter Denny Kroeze van Staatsbosbeheer Overijssel-Noord.

Donderdag 2 maart

Vandaag begin ik mijn dagboek en ondanks dat ik boswachter publiek ben zit ik vandaag thuis. Mijn kinderen hebben schoolvakantie en daarom neem ik een thuiswerkdag. De winterperiodes zijn voor mij vaak momenten om dingen voor te bereiden voor het nieuwe buitenseizoen. Veel binnen dus. Zo ben ik achter de laptop bezig met een excursieprogramma en teksten aan het schrijven voor nieuwe informatiepanelen. Voordat ze buiten in het veld staan gaat er vaak veel binnenwerk aan vooraf. Telefonisch stem ik tussendoor af met wat collega’s voor een klus volgende week.

Deze avond blijft mijn beste vriend eten en ga ik daarna samen met hem naar de sportschool om mee te doen aan een groepslesje. Een wekelijks ritueel en voor mij een perfect moment om wat meer te bewegen na het binnen zitten vandaag.

Vrijdag 3 maart

Op vrijdag is het mijn standaard vrije dag en doordat mijn 2 kinderen ook vrij zijn van school gaan we lekker samen wat spelletjes doen en als lunch visje eten in de binnenstad. Gisteren heb ik mij tijdens het thuiswerken geërgerd aan de rommel op onze thuiswerkplek en deze middag ga ik dat maar eens onder handen te nemen. Ook kom ik nog oude elektronica tegen die ik morgen maar eens naar de recyclebak ga brengen.

Zaterdag 4 maart

Na vorig weekend te hebben gewerkt tijdens een activiteit in ons gebied in De Weerribben ben ik nu wel lekker vrij. Samen met mijn vrouw tijd om de wekelijkse boodschappen te doen. De middag besteden we aan de tuin om die weer wat netter te maken, hopelijk begint snel de lente! Daar kan ik echt van genieten. In de avond tijd voor mijn favoriete Tv-programma Wie is de Mol, al weken denk ik te weten wie de mol moet zijn dit jaar en tot nu toe lijkt het goed…

Zondag 5 maart

De dag begint met een rondje hardlopen samen met mijn vrouw en dochter. We gaan dit jaar weer de 4 mijl van Zwolle lopen en dan moet er wel wat voor getraind worden. Daarna houd ik het lekker rustig en geniet ik van een luie zondagmiddag met mijn gezin en bekijken we alvast wat zaken voor onze zomervakantie naar de natuur van Ierland.

Maandag 6 maart

Op naar mijn werkplek in De Weerribben, samen met een collega bereid ik buiten de klus van dinsdag verder voor. We zoeken de materialen uit die nodig zijn en leggen het vast klaar. Daarna op kantoor stem ik met mijn direct collega een aantal lopende zaken af over de recreatieve voorzieningen en ga ik met mijn collega boswachter beheer het veld in om een aantal werkzaamheden te bekijken bij een wandelroute in De Weerribben.

Dinsdag 7 maart

Vandaag ga ik met een aantal collega’s drijflijnen plaatsen in de buurt van Hasselt. Een klus die we niet vaak doen en dus wat creativiteit vereist. Met een boot, trekker en materialen gaan we aan de slag om ervoor te zorgen dat boten niet meer een aantal kolken kunnen invaren waar veel vogels broeden in het voorjaar en zomer. Sommige dingen tijdens de klus lopen wat tegen, maar we weten wel gezamenlijk de klus te klaren. Daarna schuif ik aan bij ons werkoverleg met het complete team van boswachters beheer, ecologie en publiek. Daarna bij thuiskomst snel eten en douchen want ik heb nog een overleg met de medezeggenschapsraad van de basisschool van mijn kinderen.

Woensdag 8 maart

De dag die begint in de mist en het krabben van de autoruiten. Gisteren heeft het zelfs even gesneeuwd. Maart roert zijn staart, maar een zonnetje erbij zou toch ook wel lekker zijn. Op kantoor werk ik eerst eens mijn mails af. Ik moet nog wat administratie afwerken zoals wat zaken voor onze vrijwilligers en daarnaast heb ik nog een aanvraag voor het plaatsen van een herinneringsbank deze lente.

De middag heb ik een afspraak met een aannemer die binnenkort een parkeerplaats bij Hasselt opnieuw gaat inrichten. Deze was al sterk verouderd en zal dit voorjaar worden hersteld. Na dit veldoverleg heb ik nog een telefonisch interview met ons personeelsblad over recreatie. Inmiddels is het 5 uur en tijd om naar mijn gezin te gaan.

Donderdag 9 maart

Mijn laatste ochtend van mijn agendaverslag begint in ons Buitencentrum in Ossenzijl. Daar heb ik afstemming met mijn collega’s in mijn team die te maken hebben met recreatie, voorlichting en educatie. We bespreken de lopende zaken, het nieuwe buitenseizoen en educatie. Daarnaast klets ik nog even bij met een aantal vrijwilligers die actief zijn bij het Buitencentrum zodat ze verder kunnen met de werkzaamheden. De middag begint al bijna en stopt mijn agenda, maar deze middag ga ik nog het veld in voor een overleg. En vanavond… mijn wekelijkse groepsles in de sportschool.

Nieuws

menu