'Hopen dat het een leuk en gezellig toernooi wordt' | Dagboek Dirk Niehaus, voorzitter Jeu de Boulesvereniging Sur-La-Tête

Dirk Niehaus. Foto: Daan Prest

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Dirk Niehaus (58), geboren en getogen in Meppel en al 33 jaar getrouwd met Cora. Hij is meer dan 21 jaar lid van Jeu de Boulesvereniging Sur-La-Tête, waarvan 13 jaar voorzitter, wedstrijdleider en scheidsrechter.

Maandag 25 april

De voorbereiding voor het organiseren van het Sur-La-Tête toernooi. Het begint bij de aanvraag bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) op maandag. Daarvoor is de agenda nodig van afdeling noord waarin alle toernooien worden geregistreerd. Er wordt dan gekeken op welke datums er toernooien worden georganiseerd, en waar. Dan is het wachten op goedkeuring van de NJBB of aan het toernooi doorgang verleend wordt, en er geen andere verenigingen op deze datum iets organiseren.


Vrijdag 15 juli

De goedkeuring is binnen. Dan de gegevens doorsturen naar de secretaris die het toernooi op de site van OnTip plaatst voor het aanmelden van de teams die willen deelnemen. Ook worden de verenigingen aangeschreven om de aankondiging te verspreiden onder de leden. Dan is het wachten op de aanmeldingen die langzaam binnenkomen. Bij ons is een minimum van twaalf teams nodig om het toernooi door te laten gaan.


Maandag 22 augustus

Het aantal van twaalf teams is binnen. Nu kan ik verder met het organiseren van het toernooi. Er is overleg met de Baancommissie, om te zorgen dat de banen er spic en span bijliggen.


Vrijdag 9 september

Ik word al vroeg uit mijn bed gebeld door mijn leidinggevende: wat ik ga doen vandaag, ga ik staken of ga ik aan het werk? Ik ga staken. Ik ben in het dagelijks leven buschauffeur in Overijssel. Dan maar opstaan, douchen, koffie en ontbijt, maar eerst een sjekkie.

Dan in de auto naar Dedemsvaart om mij te melden bij de stakers en me te registreren. Om 13.30 uur ben ik weer in Meppel: eerst een zoute haring halen en een gebakken visje. Even een wandeling maken met de hond Buddy.

Dan is het zaak om de catering te gaan organiseren voor het toernooi. Soep en ballen gehakt bestellen en verder mensen benaderen voor de catering binnen de vereniging. En dan gaat de telefoon, omroep Meppel aan de lijn, of ik morgen naar de studio kan komen voor een interview. Ze hebben gelezen dat we een promotoernooi organiseren.

Maar dat gaat mij niet lukken, de kleinkinderen zijn jarig geweest en we hebben afgesproken naar Glanerbrug te komen. Of ik het per telefoon kan doen? Dat hoeft geen probleem te zijn.


Zaterdag 10 september

Om 9.00 uur rustig wakker worden, koffie, ontbijt, krant doorbladeren. Om 12.05 uur gaat de telefoon, omroep Meppel. Even in de wacht, en dan het interview. Om 12.45 uur nog even snel een wandeling maken met Buddy, en dan in de auto naar Glanerbrug. Een heerlijke middag en avond gehad met een heerlijk etentje. Thuis gekomen om 22.00 uur, nog even tv kijken, een flesje bier, en dan slapen.


Zondag 11 september

Na een lekkere nachtrust en een beetje te hebben uitgeslapen sta ik om 9.15 uur op. Na mijn vaste ritueel van wat ik elke morgen doe, koffie en theezetten, een sjekkie en ontbijt.

Nu een heerlijke lange wandeling gemaakt met Buddy, waarbij hij kon spelen met vier andere hondjes, die we onderweg zijn tegengekomen. Eerst maar weer koffie. Een appje: een van de spelers vraagt of ik het team al rond heb voor de NPC (Nationale Pétanque Competitie). Mijn antwoord is nee, nog niet helemaal.

Vanavond niet te laat naar bed, morgen om 4.30 uur loopt mijn wekker af.


Maandag 12 september

Om 4.30 uur opstaan en douchen. Koffie aanzetten, sjekkie roken, ontbijten en klaar maken om te gaan werken. Ik heb een lange dag met een gebroken dienst. Om 18.00 uur weer thuis na een lange dag werken. Eten en naar de club om zelf een balletje te gooien. Na een partij te hebben gespeeld is er tijd voor koffie. Dan de laatste puntjes doornemen met de assistent-wedstrijdleider. Ook de laatste details doorspreken met de baancommissie. Dan om 21.30 uur thuis gekomen, brood maken voor de volgende ochtend, nog even wat drinken en met Buddy lopen.

Dan naar bed omdat de wekker weer vroeg afloopt.


Dinsdag 13 september

Om 4.00 uur loopt de wekker af, douchen. Om 4.30 uur beneden, koffie aanzetten, ontbijten. Dan om 5.15 uur in de auto naar Dedemsvaart om aan het werk te gaan. Na een dag gewerkt te hebben om 15.00 uur weer thuis. Mail nakijken of er nog aanmeldingen zijn. Verder een rustige avond, ook weer niet te laat naar bed want de wekker gaat morgen ook weer vroeg af.

Maar door de voetbalwedstrijd van Ajax is het toch 23.00 uur.


Woensdag 14 september

Na weer een keer vroeg opstaan, en een dag werken kwam ik mooi op tijd thuis. Omkleden en mail nakijken, geen aanmeldingen meer binnen. Nu maar hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn en hopen dat het een leuk en gezellig en sportief toernooi wordt.

Nieuws

menu