Huidige Isala-ziekenhuis in Meppel maakt (mogelijk) plaats voor zorggerelateerde bedrijvigheid

Het ziekenhuis in Meppel. Foto: Willem Braam

In Meppel wordt druk gebouwd aan een nieuw ziekenhuis. Die komt tegenover het huidige ziekenhuis. Maar wat gaat eigenlijk met het oude ziekenhuis gebeuren? Zorggerelateerde bedrijvigheid, als het aan college van burgemeester en wethouders in Meppel ligt.

Daarbij wordt gedacht aan specialistische klinieken, ontwikkelaars voor zorgtechnologie op afstand, 3D-printing voor medische toepassing, voedingsdeskundigen, farmaceuten, onderzoeksfuncties voor de gezondheidszorg en zorglogistiek voor de eerstelijnzorg. De gemeente wil hiermee inzetten op versterking van het zorgaanbod in Meppel en de innovatie en creativiteit in de zorg stimuleren.

Eind van het jaar moet de bouw van het nieuwe ziekenhuis af zijn. Isala neemt het dan in het voorjaar van 2022 in gebruik. De bouw van het nieuwe ziekenhuis ligt op schema.

Het oude ziekenhuis wordt gesloopt, zodra de nieuwbouw af is. In 2019 is er al marktverkenning uitgevoerd naar mogelijke nieuwe functies voor dat gebied. Naar voren kwam onder meer een hotel, ruimte voor duurzame bedrijven, ouderenzorg en ict en data. Hierna heeft de gemeente samen met Isala de verschillende opties onderzocht op haalbaarheid.

Versterking zorgaanbod

Het college wil namelijk dat het gebied een kwaliteitsimpuls krijgt, die bijdraagt aan een versterking van het zorgaanbod in Meppel. ‘Door aan de ene kant een versterking van het zorgcluster (spin-off ziekenhuis) en aan de andere kant aanvullende functies kan een meerwaarde voor Meppel ontstaan. Zorggerelateerde bedrijvigheid zal de belangrijkste hoofdfunctie voor de ontwikkeling zijn.’

Daarbij zegt het college het belangrijk te vinden dat er bij de ontwikkeling van het terrein aandacht komt voor een ‘zorgvuldige landschappelijke inpassing zo dicht bij het kwetsbare Reestdal’.

Waarschijnlijk neemt de gemeenteraad nog voor de zomer een besluit over het idee.