'Huifbedlessen, dat blijft bijzonder om te zien, twee paarden onder een soort bed' | dagboek Jolisa Stigt, nieuwe beheerder van De Baander

Jolisa Stigt. Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners van uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Jolisa Stigt, basisschoolleerkracht en sinds 1 augustus beheerder van manege De Baander in Meppel.

Donderdag 25 augustus

Donderdag, een drukke dag. Maar, wel een vol met leuke dingen. Ik start de dag zo vroeg als lukt… Dat wil zeggen, mijn wekker gaat om 5.45 uur. Ik draai me nog eens om en snooze de wekker. Als ik dan op mijn telefoon bij de volgende wekker zie dat het 6.00 uur geweest is, is het toch echt tijd om er uit te gaan. Op dat moment lig ik eigenlijk nog wel lekker, maar zodra ik eenmaal bezig ben, vind ik het heerlijk om er wat eerder uit te zijn dan de rest.

Wanneer ik er klaar voor ben, ga ik naar beneden om onze hond, Lizzy, mee te nemen. Tijdens mijn eerste ronde ’s ochtends (dit houdt in dat ik alle paarden voer) op de Baander mag ze mee.

Tegen 8.00 uur ga ik weer naar de manege voor de dagelijkse klussen. Vandaag komt er een nieuwe vrijwilliger meelopen, ontzettend fijn. We richten ons samen op de paarden naar buiten brengen, stallen schoonmaken en hooi bijvoeren om maar wat zaken te noemen. Tegen een uur of 12.00 uur zijn we klaar.

Terwijl we druk bezig waren, zijn ook de huifbedlessen opgestart. Dit blijft bijzonder om te zien, twee paarden onder een soort bed, waarop iemand op een uitzonderlijke manier het paardrijden ervaart.

In de namiddag ga ik nog even langs mijn eigen paard Gamor en help ik daar op stal nog met wat klusjes. Hij staat nog op Hoeve Beukers, al meer dan 15 jaar. Het toekomstige verhuizen is dus iets waar ik eerst nog goed over na moet denken.

Vervolgens ga ik naar stal nummer 3. Op de avond les ik bij Theresia. Na zo’n drukke dag is het heerlijk om zelf even de gedachten te verzetten. En dat doe ik graag door paard te rijden.

Zo rond een uur of 23.00 uur lig ik dan weer op bed en is het hoog tijd om bij te tanken.

Vrijdag 26 augustus

De wekker gaat extra vroeg vandaag… Of nouja, zelfde tijd, maar ik mag nu niet snoozen.

Vandaag is weer even wennen, want na een aantal weken alleen voor de paarden zorgen, ga ik ook weer naar mijn werk in Hoogeveen op de Titus Brandsmaschool. Ik sta aankomend schooljaar 2 dagen in de week voor groep 6. Best spannend vind ik. Ik weet dat de paarden in goede handen zijn, dus dat moet ik loslaten.

We bespreken van alles op school en het is leuk om collega’s daar weer te spreken.

In de namiddag ben ik weer thuis en loop ik mijn gebruikelijke rondje over stal.

Daarna is Duuk er. Ik pas nu inmiddels al zo’n 7,5 jaar op hem. Het is gezellig en we praten bij over de vakantie. Op de vraag van mijn partner Ewout „Wil je mee trekker rijden?”, zegt hij geen nee. Dat is tof, samen de bak weer netjes maken. Prachtig om hen zo te zien genieten.

Zaterdag 27 augustus

Vandaag is het ‘weekend’ en dat betekent vaak dat er net even wat meer handen zijn die komen helpen in de ochtend. Dat is erg fijn, want zo houd ik in de middag wat tijd over om mijn mail bij te werken. Terwijl ze in de stallen aan het werk zijn, starten er ook weer huifbedlessen op.

In de middag doe ik uiteindelijk niet zoveel.

Op de avond ga ik nog even bij een vriendin langs een wijntje doen. Wel houd ik in mijn achterhoofd om niet te laat weg te gaan, want de paarden voeren zichzelf niet de volgende ochtend.

Zondag 28 augustus

Gelukt! Dus fris en fruitig naar de paarden toe om de dagelijkse verzorging met bijbehorende klussen te doen.

In de middag zoek ik Gamor nog even op, een heerlijke relaxte zondag zo.

Maandag 29 augustus

Vandaag staat ook Ewout vroeg op. Terwijl ik de paarden voer en dingen voorbereid, sleept hij de bak mooi strak. Zo hoeven de paarden en vrijwilligers niet door een zware bak te lopen tijdens de lessen vanmiddag.

Zelf heb ik vandaag niet alleen de dagelijkse klussen, maar ook nog wat gesprekken. Genoeg te doen.

Aan het einde van de dag dus heerlijk met de voeten omhoog.

Dinsdag 30 augustus

Het ritme komt er al steeds beter in te zitten merk ik. Per 1 augustus ben ik de nieuwe beheerder van de Baander en stapje voor stapje gaan de dingen al meer routinematig. Een tevreden gedachte zo op de vroege morgen.

In de avond nog langs Gamor om de dag af te sluiten.

Woensdag 31 augustus

De laatste dag van mijn dagboek… Het was een leuke dag, met weer mooi wat afwisseling. De klussen mooi op tijd afgerond en in de middag een intake van twee stagiaires.

Na het avondeten mag ik nog op Caesar rijden, niet mijn eigen paard, maar wel onwijs lief.

Nieuws

menu