Hulpeloos, reddeloos en radeloos. De herdenking van de deportatie van de Joodse stadgenoten | Meppelerdiep

In de serie Meppelerdiep speelt nostalgie een prominente rol. Actuele gebeurtenissen worden geplaatst tegen het decor van het verleden. Met foto’s van toen en nu. Vandaag: De herdenking van de deportatie van de Joodse stadgenoten.

De kranslegging bij het Joods Monument zondagochtend 3 oktober ter herdenking aan het wegvoeren van de Joodse stadgenoten.

De kranslegging bij het Joods Monument zondagochtend 3 oktober ter herdenking aan het wegvoeren van de Joodse stadgenoten. Foto: Martijn Bijzitter

Het is zondagochtend en de regen gutst naar beneden. Burgemeester Korteland, de wethouders Van der Haar, Ten Hulscher en Van Ulzen komen schuilend onder een paraplu in het Slotplantsoen aanlopen. Bestuursleden van Stichting Joods Monument en Stichting Gedenkstenen Meppel zijn aanwezig en verder twee leden van het herdenkingscomité Sergeant Swart, Van Aalderen en Stokkers, een enkele nabestaande en een geïnteresseerd gezin. Zij komen samen bij het Joods Monument voor de jaarlijkse kranslegging. Dan wordt de deportatie van de Joodse stadgenoten herdacht.

Nieuws

menu