'Ik ben altijd weer blij als zo’n volwassen man compleet gelukkig met haarwerkset de deur uit gaat' | Dagboek van Luck Heuckeroth uit Meppel, haarwerker en betrokken bij de intocht van Sinterklaas

Luck Heuckeroth. Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven, in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Luck Heuckeroth uit Meppel. Hij is haarwerker en betrokken bij de intocht van Sinterklaas.

Zaterdag 5 november

Nog een week voor de intocht van Sinterklaas in Meppel. Bijna alles is al geregeld, heel anders dan vroeger is er nu een draaiboek met een zeer goede taakverdeling.

De vergunningaanvraag is maanden geleden al ingediend, zo’n vergunning is inmiddels een heel digitaal boekwerk. Vrijwel alle details staan er in tot maten van een podium, aansprakelijkheidsverzekering, verkeersregelaars ,stewards, plattegronden, veiligheidsplan en exacte route.

Met de groep van 7 personen van het organisatiecomité is alles goed georganiseerd, iedereen heeft zijn taak goed gedaan, niets vergeten..., oh ja de ‘appeltjes van oranje’ een nieuw item in de intocht en een gezond alternatief voor pepernoten.

Zondag 6 november

Vanaf 10.00 uur komen de hulppieten hun kostuums passen, zo’n 73 personen dit jaar. Alle mogelijke maten zijn weer vertegenwoordigd, maar goed, daar zijn we op voorbereid.

Meestal als je persoon ziet is na 1 of 2 kostuums de juist passende gevonden, ik hoor beneden de deur al geopend worden, de eerste groep van kleine ‘omhoog werkbare pietjes’ lopen inmiddels naar boven, werk aan de winkel.

13.00 uur, zo dat is weer klaar. 2 grote kledingrekken met kostuums op naam met tasje, kolletje, handschoenen en natuurlijk een mooie witte kraag.

Nu nog even heerlijk van de ‘vrije zondagmiddag’ genieten, lekker met de honden het bos in.

Maandag 7 november

6.30 uur: Vroeg het bed uit, werk aan de winkel. Er staan nog best heel veel haarwerksets die ik jaarlijks retour krijg om te reinigen en op te maken. Zo’n haarwerkset bestaande uit een baard, pruik, snor en wenkbrauwen, komt uit een doos en afhankelijk van de hygiëne van de Hulpsint met of zonder dikke lijmkorst.

Nadat deze is verwijderd, worden alle delen opgespeld op een pruikenmakershoofd en wordt gewassen en ingerold, hierna worden de koppen in de droogkast geplaatst en met een beetje geluk is dit met een uur of 2 weer droog. Hierna wordt de rollers eruit gehaald en wordt er met een ouderwets krulijzer uit een elektrisch oventje geonduleerd (slagen maken met een hete krultang).

Dit kost even wat moeite, maar dan zit het haar ook weer prachtig, hierna gaan alle delen weer in de doos met factuur en retourlabel.

Mocht de Hulpsint nog niet 1 keer gebeld, 3 keer geappt en 2 keer gemaild hebben met de vraag ‘waar het toch blijft’ en ‘dat ‘ie hoopt dat alles goed komt’, krijgt ‘ie nu het bericht per mail dat het pakket retour wordt gestuurd.

Dinsdag 8 november

8.00 uur: … maar vroeg beginnen, de volgende pruiken uit de droogkast gehaald, maar nee, ze zijn nog net zo nat als gisteren!!!

Ik heb een defecte droogkast, dit is een soort grote koelkast waar je dingen in kunt plaatsen om te drogen, bijvoorbeeld skipakken en in mijn geval het haar van de goede Sint.

De meeste witgoedspeciaalzaken hebben deze apparaten niet op voorraad…, hoe los ik dit op. Een idee: het toilet boven wordt niet gebruikt, electrisch kacheltje er in, deur dicht en hopen dat de pruiken aan het eind van de middag droog zijn…. Dit kan ik nu echt niet gebruiken!

Woensdag 9 november

Druk, nee niet een beetje, echt gierend druk. Op de website is inmiddels ook weer genoeg besteld, jammer dat sommige klanten altijd die baardlijm in de laatste week voor de intocht moeten kopen.

Maar ok, waar zijn de kleine doosje en de nopjesenveloppen?

Ja, en vanavond komen er nog 2 hulpsinten hun bestelde haarwerk ophalen, compleet met demo hoe ze het beste het haarwerk kunnen plakken en reinigen en andere tips en tricks, ik ben altijd weer blij als zo’n volwassen man compleet gelukkig met haarwerkset de deur uit gaat. En ik vraag me dan vaak af, wie zou er het meest gelukkig zijn, de Sint of de kinderen?

Donderdag 10 november

De nieuwe droogkast is besteld. Gelukkig wordt ‘ie aan het eind van de week al geleverd, dan kan ik ‘m vanaf maandag weer fijn gebruiken en met werkdagen van soms 14 uur lukt het meestal weer de veelal late bestellingen de deur uit te krijgen, want zo’n Sint is past echt gelukt met een geloofwaardige uitstraling.

Straks nog even kijken of ik ook zelf al mijn taken voor de intocht klaar heb, je moet er niet aan denken iets vergeten te hebben.

Er is voor 12 november mooi weer voorspeld, je moet er niet aan denken voor al die intochtcomite’s in den lande dat het een regenachtige dag wordt.

Zo het zit er weer op. 12 november om 13.15 uur is de intocht van de Sint in Meppel, dit keer aan de Prins Hendrikkade. Daar moet je komen, want daar komt de echt Sinterklaas die aandacht heeft voor ieder kind die hij ontmoet. Hopelijk mag hij het nog jaren doen!

Nieuws

menu