'Ik geniet van het leiden van de dienst, het preken en ook van de muziek in de dienst' | Dagboek van Annemarie Rodenburg, predikant Protestantse Gemeente Meppel

Annemarie Rodenburg.

Annemarie Rodenburg. Foto: Wilbert bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Annemarie Rodenburg, sinds maart 2021 een van de twee predikanten van de Protestantse Gemeente Meppel. Ze is getrouwd en moeder van drie thuiswonende kinderen van 20, 18 en bijna 14 jaar.

Vrijdag 23 december

De dag begint met ontbijt en een rondje met onze hond Sjef, een stabij-kruising van 1 jaar oud. Hij zorgt voor mijn dagelijkse lichaamsbeweging en frisse lucht. Daarna vertrek ik naar de Samenstroom, ons vernieuwde kerkgebouw aan de Groenmarktstraat (voorheen de Oude Kerk en Trias). Vandaag organiseert CSG Dingstede de kerstviering voor leerlingen in ons kerkgebouw. Ik zal de afsluitende zegenwens verzorgen. Door mijn ervaring in het onderwijs, - ik ben nog niet zo lang predikant – geniet ik ervan de jongeren te verwelkomen in de kerk. Het wordt een drukke maar mooie ochtend. Ook maak ik kennis met docenten en management van de school. Wie weet doen we in de toekomst nog eens wat samen! Na de viering ga ik op de foto voor dit artikel. ’s Middags schrijf ik de preek en gebeden voor de dienst op kerstochtend, die van de kerstnachtdienst zijn al klaar. Ook stuur ik een paar laatste mails naar gemeenteleden. ’s Avonds zit ik lekker ontspannen op de bank met het gezin.

Zaterdag 24 december - kerstavond

De zaterdag houd ik meestal vrij voor het gezin: samen uitgebreid ontbijten met de krant, boodschappen doen en klusjes in huis. Soms gaan we even de stad in, of naar het bos met de hond. Deze zaterdag staat echter vanaf de namiddag in het teken van Kerst. Om 17.00 uur ben ik in de Samenstroom voor de kinder-kerstmusical. De kerk stroomt vol met jonge gezinnen en opa’s en oma’s uit heel Meppel, van binnen en buiten onze gemeente. De kinderen spelen en zingen vol overgave, prachtig om te zien. Ik verzorg de opening en afsluiting van de musical. Daarna snel even naar huis om te eten, en de laatste voorbereidingen te treffen voor de kerstnachtdienst. Om 20.15 uur ben ik weer in de kerk voor de laatste afstemming met de mensen van de muziek en de beamer, en met de vrijwilligers die meewerken aan de dienst. Om 21.00 uur start de dienst en na de dienst blijf ik nog in de kerk tijdens het drinken van warme chocolademelk. Thuis nog even ‘nazitten’ en om 0.30 uur lig ik in bed.

Zondag 25 december - Eerste kerstdag

De wekker gaat deze ochtend alweer vroeg, om 7.00 uur. Douchen en ontbijten, en ik lees de preek voor de kerstochtenddienst nog een laatste keer door. Om 9.00 uur ben ik in de Samenstroom om de laatste voorbereidingen te treffen voor de dienst. De dienst start om 10.00 uur. De dienst is goed bezocht, de mensen zitten tot op de balkons. Ik geniet van het leiden van de dienst, het preken en ik geniet ook van de muziek in de dienst. Na de dienst is er koffie en thee en praat ik na met gemeenteleden. Ook neem ik afscheid van onze kerkmusicus, hij is vandaag voor het laatst. Rond 12.00 uur ben ik weer thuis. ’s Middags gaan we richting Bergschenhoek, waar onze ‘roots’ liggen en het grootste deel van onze familie woont, om daar Kerst te vieren.

Maandag 26 december- Tweede kerstdag

Vandaag ben ik vrij. We hebben bij onze ouders gelogeerd en ik slaap uit. Daarna wandel ik met de hond en geniet ik van een uitgebreide kerstbrunch: bijpraten met mijn broers, schoonzussen en ouders, met nichtjes en neefjes. Aan het eind van de middag hebben we een winterbarbecue bij de schoonfamilie. ’s Avonds na een gezellige en ‘voedzame’ dag weer richting huis.

Dinsdag 27 december

Dinsdagochtend begin ik met wat huishoudelijke klussen en de was, want dat is door de drukke kerstweek blijven liggen. Daarna neem ik tijd voor een bezinningsmoment. Ik probeer iedere werkdag zo te beginnen: een kwartier waarin ik een kaars aansteek, bid, een lied luister of zing en een stukje lees uit de Bijbel of een dagboek. Op dit moment lees ik ‘Adem de dag’ van Mirjam van der Vegt, met 365 teksten voor verstilling en bezieling. Daarna ga ik de liturgie (orde van dienst) voor 1 januari samenstellen: Ik kies de liederen en teksten uit voor de dienst, en denk alvast na over een thema. Ik beantwoord verder wat mails en vraag na hoe het met een zieke mevrouw uit onze gemeente is. Ik ga haar deze week bezoeken. ’s Middags heb ik overleg met twee kerkenraadsleden en mijn nieuwe collega ds. Henk Jan Damstra die op 29 januari bevestigd zal worden in onze gemeente. Na deze afspraak maak ik thuis de liturgie voor zondag af, en schrijf ik dit dagboek.

Woensdag 28 december

Woensdag is mijn vaste vrije dag. Ik loop een langer rondje met de hond en doe boodschappen. De kinderen hebben kerstvakantie en ’s middags ga ik met mijn jongste dochter en mijn moeder naar Utrecht, naar een tentoonstelling over gospelmuziek in Museum Catharijneconvent. Ik heb een grote liefde voor zowel popmuziek als kerkmuziek, dus dit is helemaal mijn onderwerp. Ook bezoeken we een grote kerststal die door het museum is ingericht. We sluiten de dag af met een hapje eten. Daarna weer op huis aan.