In Meppel is veel aandacht voor strijd tegen voedselverspilling. ‘We koken de koelkast echt leeg’

„We stonden erom bekend dat we flink wat serveerden. Daar kwam altijd veel van terug. We vonden dat dat móest veranderen. Geleidelijk hebben we de porties kleiner gemaakt. We hebben nu veel minder afval.”

Hidde van Scheijen, medewerker van de Coop in Nijeveen die de box uitdeelt.

Hidde van Scheijen, medewerker van de Coop in Nijeveen die de box uitdeelt. Foto: Wim Goedhart

Chef-kok en eigenaar van restaurant De Tipbrug Joan Westerhof is veel bezig met onnodige verspilling van voedsel. In zijn zaak is veel winst behaald.

Westerhof: „Het is een hot item. Natuurlijk kunnen we niet altijd voorkomen dat we eten moeten weggooien, maar we passen onze porties aan aan ons publiek, dat over het algemeen wat ouder is. We kennen onze gasten. Tachtig procent reserveert, dus we weten waar we aan toe zijn. Bovendien hebben we een kleine menukaart. We kopen niet massaal in, dat voorkomt dat we massaal overhouden. En gasten kunnen altijd bijbestellen. Dat we niet veel overhouden, is voor het publiek fijn en voor ons fijn.”

Verminderen van voedselverspilling

De landelijke organisatie Samen Tegen Voedselverspilling trapt dinsdag de Verspillingsvrije Week 2021 af. De beweging bundelt krachten van bedrijven en publieke organisaties voor een gezamenlijk doel: het verminderen van voedselverspilling met de helft voor 2030. Dat komt in Nederland neer op jaarlijks zo’n 1 miljard kilo goed voedsel.

Sinds de opening van Restaurant Sukade in 2016 was het voor de leiding direct belangrijk om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Aan de Stoombootkade is daar tot op de dag van vandaag op verschillende manieren aandacht voor, vertelt bedrijfsleider Bianca Henken-Meppelink.

„We hebben direct de gewaagde keuze gemaakt om niet standaard friet en groente bij onze gerechten te serveren. Chef-kok Thomas van Mechelen had in zijn carrière al te vaak meegemaakt dat de salade en friet onaangetast de prullenbak in konden. Want eenmaal op tafel geweest, kun je niets meer doen met het eten dat terugkomt. Onze medewerkers hebben zoveel ervaring dat ze meestal niet te veel én niet te weinig serveren. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk van een gewas of stuk vlees of vis te gebruiken, waardoor we tijdens de bereiding heel weinig weggooien. Ook belangrijk is dat je eens een vis kiest die minder gangbaar is of een stuk vlees dat mensen niet kennen. Zo heb je in de keten ook minder verspilling.”

Sukade kent de Sunday Roast . Bianca: „Op zondag eten gasten wat de pot schaft. Een soort luxe kliekjesdag. We koken de koelkast echt leeg.”

Verspillingsvrije week

Tijdens de Verspillingsvrije Week hebben diverse supermarkten acties om aandacht te vragen voor het onderwerp, zoals het uitgeven van receptkaarten met als basisingrediënt oud brood of het aanbieden van tips tegen verspilling. Diverse ondernemers in de gemeente Meppel zijn al enige tijd aangesloten bij de app Too Good To Go. Winkeliers bieden verrassingstassen of -dozen aan met overgebleven – vaak – dagverse producten die anders de prullenbak in zouden gaan. Dit alles tegen een zeer gereduceerd tarief.

Bij Coop in Nijeveen staan aan het eind van iedere dag twee Too Good To Go-pakketten klaar tegen betaling van 5 euro. Inschrijven kan via de app. De ingrediënten hebben bij elkaar een verkoopwaarde van 25 euro. „De pakketten zijn elke dag weg”, vertelt bedrijfsleider Henk Buist. „Het gaat vooral om groente en zuivel. Voor drie pakketten per dag heb ik net niet voldoende, want ik vind wel dat je iets te bieden moet hebben. Daarom zeg ik vaak: gooi er nog iets extra’s in. Dan ben ík tevreden, omdat het niet weggaat en is de klant tevreden met het pakket.”

Overschot gaat naar de voedselbank

Het grootste deel dat de Coop aan eten en drinken overhoudt, gaat naar de Voedselbank Zuidwest-Drenthe. „Ik vind dat maatschappelijk belangrijk.” Daarnaast zegt Buist dat hij „in zijn handjes mag knijpen” met de vrijwilliger van het plaatselijke hertenkampje, die brood en groente dat niet meer in aanmerking komt voor consumptie, komt ophalen voor de dieren. „Dat is zo gegroeid en daar zijn we heel blij mee.”

Ook Ekoplaza aan de Woldstraat is aangesloten bij Too Good To Go. „We hebben goedgevulde broodtassen en magic boxen . Niet elke dag, maar áls we iets in de app zetten, zijn we altijd uitverkocht”, aldus een medewerkster. „Als Ekoplaza gaan wij heel bewust met onze producten om. Met kleine ingrepen is veel winst te behalen in de voedselverspilling. Zo komt er bij ons een vrouw groente en fruit die wij anders zouden weggooien, ophalen en geeft die aan haar varkens.”

Bier niet door de gootsteen spoelen

Een wetswijziging rijdt de goed lopende Too Good To Go-aanbiedingen van Kisjes Slijterijen behoorlijk in de wielen. Waar eerder nog maximaal 50 procent korting op alcoholische dranken gegeven mocht worden, is dat nu nog maximaal 25 procent. Een pakket ter waarde van 20 euro kreeg men bij Kisjes eerder voor 10 euro, nu is dat 15 euro. „Hierdoor is er minder belangstelling”, vertelt Alien Bijker van de slijterij aan De Putstoel. „Maar dat we nu toch iets kunnen met bier dat we eerder door de gootsteen gooiden, geeft ons een goed gevoel.”

Ongeveer eens in de veertien dagen zet Kisjes iets in de app. „Speciaal biertjes kunnen ondanks de datum nog heel lang staan. Met de wetswijziging willen ze ongetwijfeld stimuleren om minder alcohol te drinken, maar in dit geval staat het haaks op ons doel om minder drank te verspillen. Dat is erg jammer.”