'In de zon kun je een bal van geluk zien'. Leerlingen exposeren hun kunstwerk in bibliotheek Meppel

Lusa (r) en Niesje bij hun kunstwerk in de bibliotheek in Meppel.

Lusa (r) en Niesje bij hun kunstwerk in de bibliotheek in Meppel. Foto: Leo de Harder

Lusa Bouwma en Niesje Trompetter uit klas VG2 van Stad en Esch vertellen over het kunstwerk ‘Het geluk en de wolken’ dat samen met tientallen andere kunstwerken van scholieren sinds woensdagmiddag te zien is in de bibliotheek van Meppel.

De leerlingen maakten het kunstwerk in het kader van het Cultuurtraject+ waarin hun school Stad en Esch samenwerkt met CSG Dingstede, Terra Meppel VO en de gemeente Meppel. Het afgelopen schooljaar stond in de eerste, tweede en derde klassen van de scholen het Cultuurtraject+ in het teken van kunst, boeken en poëzie. De expositie is de afronding van de lessenserie.

„In de zon kun je een bal van geluk zien me teen beetje fantasie”, zegt Lusa. „En als je in de wolken bent, dan ben je blij”, voegt Niesje daaraan toe. Centraal in hun kunstwerk staat het gedicht met de titel: Het Geluk en de wolken. ‘Het geluk verdwijnt terwijl het schijnt. Achter die mooie wolken. Waar is het nou. Het geluk verdwijnt maar het schijnt. Het glimt en blinkt. Zo mooi tussen de wolken. Het geluk verdwijnt maar toch het schijnt. De wolk wordt vergroot en het geluk verkleint.’

De twee werkten tijdens de lessen beeldende vorming aan hun project, maar ook na schooltijd staken ze er nog tijd in. De aandacht voor cultuur op school vinden ze fijn, maar ook buiten schooltijd zijn de twee klasgenootjes cultureel bezig. Niesje speelt cello en is blij dat haar lessen bij Scala nu gewoon doorgaan bij Blink. Lusa speelt piano.

Even verderop staat Joep Meijer uit klas V1A van Dingstede bij zijn creatie die hij ‘Voorspelling’ zou willen noemen. Op zijn kunstuiting ook veel woorden, maar die hebben geen betekenis, legt hij uit. „Het gaat om het beeld, de compositie. Ik zie er groenige wolken in. Het is rustig en hightech.”

Het is het tweede jaar dat de scholen samen met de gemeente Meppel een cultuurproject doen. Het eerste traject vorig jaar stond in het teken van milieu, natuur en dieren. „Toen hebben van afval een dier gemaakt”, herinneren Niesje en Lusa zich. „We proberen ieder jaar een cultuurproject neer te zetten”, zegt Désirée Prins, cultuurcoach van de gemeente Meppel.