In memoriam: supervrijwilliger van MSC Jacob Hoevenberg (73) was met beide broers wekelijks op pad om oudpapier op te halen

Ze worden het cement van de samenleving genoemd, de onmisbare krachten binnen het rijke Nederlandse verenigingsleven. De vrijwilligers. Er is een bijzondere categorie die met superlatieven wordt beschreven. Zo’n man was Jacob Hoevenberg: supervrijwilliger van de voetbalvereniging MSC in Meppel, lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jacob Hoevenberg

Jacob Hoevenberg MSC

Jacob Hoevenberg is na een periode van afnemende gezondheid zaterdag 17 juli op 73-jarige leeftijd in het Isala Diaconessenhuis overleden.

Jacob was de jongste van de drie bekende MSC-broers. Net als Herman en Henk een leven lang verbonden aan MSC. Hij was in de voetballerij geen hoogvlieger. Aan kampioenschappen en promoties heeft Jacob Hoevenberg zijn gouden reputatie niet te danken. Hij had er plezier in, tegen een balletje trappen in een van de lagere elftallen en dan na afloop met de voetbalvrienden een biertje drinken.

Na zijn actieve periode meldde hij zich aan als scheidsrechter. Hij leidde vele honderden wedstrijden. Kordaat, resoluut en consequent, maar ook altijd met een glimlach. Hij kon kritische opmerkingen hebben. Die had hij als voetballer zelf ook. Hij kende zijn pappenheimers. Hij werd door de MSC-senioren, maar ook door de bezoekende teams, alom gewaardeerd. Zelfs de grootste lastpakken in het veld hield hij met zijn gemoedelijke optreden en zijn innemende lach in het gareel.

Als grensrechter bij het eerste elftal kreeg hij ook het nodige commentaar te verwerken. Hij bleef er altijd stoïcijns onder en reageerde niet op wat het publiek hem ook toevoegde, schrijft MSC-voorzitter Arjan Jonkers op de site van de club. Jacob dronk na afloop van de wedstrijd een biertje met dezelfde supporters die hem kort daarvoor nog van alles hadden toegewenst. Dan genoot hij, op zijn eigen stekkie aan de bar. Op een plek waar Jacob iedereen kon zien en waar iedereen Jacob kon zien én spreken.

OPA

Jacob was een harde werker die in zijn vrije tijd genoot van zijn club, zijn vele voetbalvrienden en van de stamgasten in het café. Kaarten, biertje en ontspannen kletsen over voetbal. Door de jaren heen groeide hij met zijn beide broers uit tot een bekende Meppeler. Ze waren wekelijks met enkele andere OPA-vrijwilligers op pad met de bestelauto om overal in de stad oudpapier op te halen. Ze werden gekscherend de opa’s genoemd, de afkorting van de Oud Papier Actie.

Dat leverde MSC in de loop der jaren heel veel geld op. De drie stralende mannen Hoevenberg namen in april 2010 in schouwburg Ogterop trots het woord en boden de vereniging een cheque aan van maar liefst 25.000 euro. Verzameld met het ophalen van oudpapier en bestemd voor de verbouw van het clubhuis.

Rijwiel4daagse

Elke zomer nam Jacob een paar weken vakantie om te helpen bij de voorbereidingen van de Drentse Rijwiel4daagse. Tijdens de vierdaagse zelf was hij ‘hoofd van de afwasploeg’. In de beginjaren van de Rijwiel4daagse in de kleedkamers onder het clubhuis, later in de bijkeuken. Jacob in een stralend humeur, herkenbaar aan zijn korte broek en bordeauxrode schort. Vrolijk fluitend en een biertje dichtbij.

Hij was ook vrijwilliger tijdens het Euro Sportring Toernooi op de zaterdag voor Pinksteren en op eerste pinksterdag. Hij begeleidde onder andere de buitenlandse teams die op vrijdagmiddag arriveerden naar de slaapplaatsen.

Jacob Hoevenberg was een stoere, onvergetelijke MSC’er. Voor zijn vele vrijwilligerswerk werd hij benoemd tot Lid van Verdienste, erelid en hij was ook drager van de Gouden MSC-speld. In december 2019 werd Jacob samen met zijn broers Herman en Henk benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Richard Korteland speldde de drie supertrotse broers de koninklijke onderscheidingen op.