Inwoners provincie Drenthe grootste gasverbruikers van Nederland. Slecht vier gemeenten binnen grenzen prijsplafond

Inwoners en bedrijven maken zich zorgen over hun energierekening.

Inwoners en bedrijven maken zich zorgen over hun energierekening. Foto: Shutterstock

Inwoners van provincie Drenthe zijn de grootste gasverbruikers van Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van recente data van het CBS.

Acht van de twaalf gemeenten in Drenthe zitten met zowel het gemiddelde gas- als het stroomverbruik boven het prijsplafond dat het kabinet per 1 januari 2023 instelt. Slechts vier gemeenten blijven binnen de grenzen van het prijsplafond van 2900 kWh stroom.

Het jaarlijks gemiddelde verbruik van Drentse huishoudens was in 2021 1590 kubieke meter gas en 2890 kWh stroom. Hiermee zit Drenthe boven het landelijk gemiddelde van 1280 kubieke meter gasverbruik en 2810 kWh stroomverbruik.

Hoogste gasverbruik in Aa en Hunze

Met 1320 kubieke meter per jaar zijn Assen en Meppel de Drentse gemeenten met het laagste gasverbruik. Dit is volgens Zonneplan te verklaren door het lage(re) aantal vrijstaande woningen in deze gemeenten. Ook is het gemiddelde woonoppervlak per woning in deze gemeenten het laagst.

De gemeente Aa en Hunze is met 1880 kubieke meter per jaar de Drentse gemeente met het hoogste gasverbruik.

Veel vrijstaande woningen

Het hoge gasverbruik in Drenthe is volgens Zonneplan toe te schrijven aan het type woningen in de provincie. In Drenthe is maar liefst 29 procent van de woningen vrijstaand. Landelijk is dit percentage slechts 13.

Waar een tussenwoning jaarlijks zo’n 1320 kubieke meter gas verbruikt, verbruikt een vrijstaande woning 2210 kubieke meter gas per jaar. Bovendien is de gemiddelde woonoppervlakte in Drenthe is gemiddeld 18 vierkante meter hoger dan in Nederland.

Tevens zijn oude(re) boerderijen over het algemeen slecht geïsoleerd, waardoor er meer gas/ stroom nodig is om de woning te verwarmen.

Prijsplafond

Met invoering van het prijsplafond op 1 januari 2023 geldt voor gasverbruik tot 1200 kubieke meter een maximaal tarief van 1,45 euro per kubieke meter en voor het stroomverbruik tot 2900 kWh een tarief van 40 cent per kWh. Huishoudens die meer verbruiken, betalen over dat extra verbruik de prijzen die zij afgesloten hebben in hun energiecontract.