Isala Meppel is genomineerd voor de Architectenweb Awards 2022

In juni 2022 opende minister Kuipers het nieuwe onderkomen van Isala Meppel. Foto: Andre Weima

Het nieuwe Isala ziekenhuis in Meppel is genomineerd voor de Architectenweb Awards 2022 in de categorie zorggebouw van het jaar. Naast dit gebouw van Vakwerk Architecten dingen nog drie kandidaten mee naar de prijs. De winnaar wordt in oktober bekend gemaakt.

De jury heeft naast het Meppeler ziekenhuis nog drie genomineerden bekendgemaakt: Entreepark en paviljoen Amsterdam UMC, het Jeroen Pit Huis in Amsterdam, en de Ronald McDonald Huiskamer in Nijmegen.

Isala Meppel

Vakwerk Architecten heeft een ziekenhuis willen ontwerpen, dat meer aanvoelt als een gezondheidscentrum. Het uitgebreide programma is samengebracht in een functioneel geheel met een menselijke maat en efficiënte stromen en processen. De meeste functies zijn op de begane grond gesitueerd; alleen voor opname moeten patiënten naar de hogere verdiepingen. De natuurlijke omgeving weerspiegelt zich in daklandschap en het interieur, terwijl ook de architectuur er op is afgestemd.

De jury vindt dat de architectuur aan de buitenzijde vakmanschap laat zien: de gevouwen aluminium platen en de afgeronde hoeken geven een spannend en geslaagd beeld. Door de keuze om zoveel mogelijk functies gelijkvloers te plaatsen, hoeven patiënten en bezoekers zo min mogelijk (rol)trappen te gebruiken; het architectenbureau heeft hier gebruik kunnen maken van de beschikbare ruimte. Met wachtruimten aan de gevel en een reeks vides, die ook oriëntatiemoment fungeren is gezorgd voor ruim binnenvallend daglicht en zicht op de groene omgeving. Interessant is volgens de jury dat bij de beplanting is gekozen voor lokale vegetatie.

Nieuws

menu