Isala Zwolle krijgt meer patiënten binnen met RS-virus. ‘Gelukkig zijn er nog geen operaties uitgesteld’

In het hele land neemt het aantal meldingen van kinderen die in het ziekenhuis liggen door het RS-virus toe. Ook Isala in Zwolle heeft te maken met een stijging.

Isala Zwolle krijgt meer patiënten binnen met RS-virus.

Isala Zwolle krijgt meer patiënten binnen met RS-virus. Foto: Pixabay

,,Afgelopen winter lag er geen een kindje met het virus bij ons op de afdeling. Opvallend, omdat deze verkoudheid een wintervirus is. Maar afgelopen weekeinde lagen er acht kinderen bij ons op de afdeling. Een van hen is naar de kinderintensivecareafdeling in Groningen gebracht’’, vertelt Eveline Henneke, woordvoerder Isala Zwolle.

Verkoudheidsvirus

Het RS(respiratoir syncytieel)-virus is een verkoudheidsvirus dat met name in de winter, tussen november en maart, opduikt. Bij kinderen is het de meest voorkomende verkoudheid. Volgens het RIVM krijgen bijna alle kinderen een infectie door dit virus voordat ze één jaar oud worden.

De meeste volwassenen en kinderen krijgen alleen wat keelpijn en een snotneus van het virus. Jonge baby’s kunnen echter erg ziek worden van deze infectie, die zorgt voor benauwdheid door een ontsteking van de kleine luchtwegen of voor een longontsteking. Desondanks komt sterfte door het RS-virus bij Nederlandse kinderen nauwelijks voor.

Geplande operaties

Diverse ziekenhuizen moeten geplande operaties uitstellen. Net op een moment dat ziekenhuizen een inhaalslag willen maken met operaties die door de coronapandemie zijn uitgesteld. Volgens woordvoeder Henneke heeft dit voor het Zwolse ziekenhuis nog niet tot problemen geleid: ,,Aangezien het RS-virus zich vooral in de winter verspreidt, passen wij daar de personeelsbezetting op aan. Nu heeft juist veel personeel verlof. Maar gelukkig zijn er nog geen operaties uitgesteld’’.

Coronamaatregelen

In tegenstelling tot voorheen hield het RS-virus zich in de jaren 2020/2021 koest. Vanwege de coronamaatregelen hadden mensen veel minder contact met anderen, kinderdagverblijven en de scholen waren dicht en iedereen hield afstand van elkaar.

Nu de maatregelen weer versoepeld worden, neemt het aantal sociale contacten toe. Ondertussen hebben we in de winter het virus niet gekregen en dus geen immuniteit opgebouwd. Daardoor verspreidt dit virus zich nu ‘ineens’ en worden nu veel kinderen opgenomen het ziekenhuis.