Isala in Meppel en Zwolle test duurzaam gips. Polsbreuken worden gezet met samengeperst hout

Isala gebruikt voor polsbreuken Woodcast in plaats van gips. Foto: Isala

In de gipskamers van de Isala ziekenhuizen in Meppel en Zwolle wordt een nieuw materiaal getest: Woodcast. Dit is samengeperst hout met biologisch afbreekbaar thermoplast. Vooralsnog wordt het materiaal gebruikt om polsbreuken te zetten. Belangrijkste reden om over te stappen op biologisch materiaal is het verminderen van de afvalstroom.

In de gipskamer worden per dag twee containers met gipsafval afgevoerd. Synthetisch materiaal wat niet afbreekt. Elsko Vegter en Sjoerd de Jong, gipsverbandmeesters in Isala, gingen op zoek naar duurzamer materiaal en kwamen uit bij een Fins bedrijf. Dit bedrijf maakt Woodcast: samengeperst hout met thermoplast, dat na verwarmen klaar is om te gebruiken.

Het materiaal wordt vooralsnog alleen gebruikt om polsbreuken te zetten. ‘De collega’s op de Spoedeisende hulp moeten er vooral handigheid in krijgen hoe ze de ‘vellen’ om de pols moeten zetten’, legt Sjoerd de Jong uit. ‘Voor been- en voetfracturen zijn er grotere ‘vellen’, maar wij willen eerst hier meer mee oefenen.’

Populierenhout

Patiënten reageren, volgens de gipsverbandmeesters, enthousiast. De Jong: ‘Vooral als ze het verhaal er achter horen en dat wij dit doen om de afvalstroom te verminderen. Patiënten die met een spalk van Woodcast naar de gipskamer komen, kunnen vaak na controle van onze kant weer met dezelfde spalk naar huis. Wij kunnen hem verstevigen met hetzelfde materiaal of met andere verbandmiddelen. Soms is een breukje zo klein dat het handig is dat je de Woodcast even af kunt doen, je hand kunt oefenen en daarna de spalk weer terug doet.’

De Woodcast is gemaakt van populierenhout. ‘Dat groeit heel snel en het bedrijf in Finland heeft daarvoor eigen bossen. In de Scandinavische landen wordt deze manier van gipsen al veel vaker toegepast en ook in Duitsland en Zwitserland. In Nederland zijn wij één van de enige ziekenhuizen die hier ervaring mee opdoen.’ Ook de verpakking is een stuk duurzamer. Kartonnen doosjes in plaats van plastic zakjes met aluminiumfolie.

Nieuws

menu