De Prinsengracht zou voor Herberg 't Plein van Jaap de Boer lopen.

Jaap de Boer: 'Een terras aan de Prinsengracht is leuk voor de foto, maar water trekt kou aan'

De Prinsengracht zou voor Herberg 't Plein van Jaap de Boer lopen. Foto: Daan Prest

Mocht de Prinsengracht in Meppel worden opgegraven, kan Jaap de Boer van Herberg ‘t Plein een terras aan het water realiseren. „Leuk voor de foto”, reageert hij. „Maar het trekt al snel kou aan.”

Zo ver is het echter niet, en het lijkt er ook niet van te komen, nu er een onderzoek ligt waaruit blijkt dat het terugkeren van de gracht in Meppel bijna 9,5 miljoen euro kost. Jaap de Boer baalt er niet van. „Ik ben nooit echt een tegenstander geweest van het plan. Maar op voorhand heb ik wel altijd gezegd dat het behoorlijk veel geld gaat kosten en dat het ook lange tijd duurt voordat het is gerealiseerd.”

„Afgelopen jaar hebben we niet een prettig jaar gehad”, refereert hij aan alle coronamaatregelen. „Ik ben bang dat het wel drie of vier jaar duurt voordat de gracht gerealiseerd is. Dan zitten wij in de bouwput. Dat is niet fijn.”

Onderhoud

Een gracht aan de Prinsengracht ziet hij niet alleen vanwege de kou niet zitten. Hij verwijst daarbij naar de Gasgracht. „Dat ziet er toch niet uit.” Omdat het een doodlopend stuk water is, hoopt er van alles op. „Het onderhoud laat nog wat te wensen over.”

„Wij hopen ons terras te kunnen verlengen. Voorheen had je een terras van mei tot september. Dat gaat nu steeds meer in de richting van het voorjaar tot laat in het najaar. Maar in het najaar wordt het al snel koud aan het water.”

Ideeën

Nadat bekend werd dat de gemeente onderzoek ging doen naar de kosten van de Prinsengracht, werd er in het café van Jaap de Boer een informatieavond georganiseerd. Daar konden mensen punten aankaarten die ze in het onderzoek wilden terugzien én er werden meteen de nodige ideeën uitgewisseld voor het gebied.

Zelf heeft Jaap de Boer ook wel een idee voor Prinsenplein. Hij denkt aan een overkapping op het gebied. „Ken je station-overkappingen? Het hoeft niet helemaal overdekt te zijn. Aan de zijkanten open.” Hij ziet het al voor zich dat daar bijvoorbeeld markten worden georganiseerd. „Het haalt leven naar de stad.”