Jaaroverzicht 2021: het best gelezen nieuws van augustus

Kermis op het Vledderplein. Foto: Leo de Harder

Tijdens een zonovergoten braderie en een kermis kregen mensen in augustus weer even het Donderdag Meppeldag-gevoel. Jan B. uit Nijeveen kreeg deze maand minder leuk nieuws te horen. Hij moet de bak in. Medewerkers van Scania kregen een extra week vrij: het autobedrijf had een tekort aan computerchips.

Braderie en kermis brengen leven in de stad

In 2019 was er voor het laatst een Donderdag Meppeldag en ook deze zomer moest het zonder de beroemde donderdagen doen. Toch was er deze maand het eerste evenement in de binnenstad van Meppel sinds corona. Veertig kraampjes stonden in het centrum van de stad tijdens de braderie, een initiatief van de Handelsvereniging Meppel. Tegelijk was er ook een kermis, en ook de wekelijkse warenmarkt. In de volle zon slenterde het publiek langs de kramen. Maar één ding werd enorm gemist: de kinderrommelmarkt. Een gezellige drukte heerste er ook op de kermis naast de voormalige Gasfabriek. Zoals het hoort knalde uit verschillende speakers keiharde muziek. Jeugd struinde rond voor een gokje en waaghalzen maakten een rondje in de Europe Flyer om hoog zwevend boven het Vledder een kijkje te nemen over Meppel. Botsauto’s, draaimolen, ballentent, grijpmachines en een oliebollenkraam ontbraken niet.

Celstraf voor eigenaar ‘cokemanege’

Jan B. uit Nijeveen kreeg deze maand minder leuk nieuws te horen. De rechtbank Amsterdam legde de 65-jarige paardenhandelaar drie jaar cel op voor zijn rol bij de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland ontmanteld, gevestigd in zijn schuur. Eerder kregen dertien Colombianen en een Turkse man voor hun aandeel in de zaak allemaal dezelfde straf: dertig maanden cel, met aftrek van het voorarrest. Hoewel B. tot het einde bleef volhouden dat hij van niets wist, dat hij juist slachtoffer was van de groep criminelen die het lab in zijn schuur runde, zag de rechtbank zijn rol wel degelijk anders. Maar daarmee is de zaak nog niet voorbij. De manegehouder ging in september in hoger beroep tegen de celstraf. Omdat de rechtbank niet de onmiddellijke gevangenneming van B. heeft opgelegd, mag hij het hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam in vrijheid afwachten. Wanneer dit zal dienen, is nog niet duidelijk. In december eiste justitie voor de initiator van de cokewasserij de langste celstraf: 12 jaar. Drie medeverdachten hoorden 10 jaar eisen. De rest varieert, afhankelijk van de rol die zou zijn gespeeld, tussen de 8 en 4 jaar gevangenisstraf. 1 maart doet de rechtbank uitspraak.


Studio2 betrekt ZiZo

Wouter Taal, Dimitri Nashid Khali en Bert Bouwknegt van Studio2 openden deze maand in de grote restaurantzaal van Zizo aan de Steenwijkerstraatweg een gloednieuwe opnamestudio voor live- en online-evenementen, inclusief bar en lounge. De bestaande vergader- en feestzalen blijven bestaan, maar worden wel vernieuwd. In het pand was sinds 1997 het bedrijf van Hillard Worst gehuisvest. Hij gaat zich volledig richten op Grand Café De Wheem.

Scania heeft gebrek aan chips

De medewerkers van de Scania-fabrieken in Meppel en Zwolle waren deze maand na vijf weken vakantie net weer aan het werk. De productie werd in juli stilgelegd door een tekort aan computerchips. Maar aan het eind van de maand was het weer raak. Er waren opnieuw geen computerchips beschikbaar waardoor een productiestop van een week noodzakelijk was. ,,Wij vinden het heel erg vervelend. Maar het heeft geen gevolgen voor het personeel, zij krijgen doorbetaald. Een deel van het personeel is nog aan het werk. Zo gaat het onderhoud, het ontvangen en verzenden van onderdelen van vrachtwagens gewoon door’’, zei Erik de Gilde, directeur Scania Meppel.


Nieuws