Jaaroverzicht 2021: het best gelezen nieuws van februari

Schaatsen in het gebied van de de Stille Belter en Belt-Schutsloot. Artizzl Media / Peter Nefkens

Corona beheerst ook in februari het nieuws. Sommigen houden de lockdown niet meer vol. De vorst zorgde voor ontspanning, afleiding en schaatsplezier op ijsbanen en de meren in de regio. De oudste inwoonster van Meppel werd in februari 108 jaar.

Horeca heeft het zwaar

Hotel Restaurant Café Boschzicht in Echten opende in februari ondanks het landelijke verbod toch het terras. Dat trok zo’n 150 tot 200 bezoekers. Rond 17.30 uur greep de politie in, na twee meldingen te hebben ontvangen. Eigenaar Arjan Vosseberg kwam er vanaf met een waarschuwing. Vosseberg, die de zaak in 2018 heeft overgenomen van zijn ouders zegt de lockdown niet veel langer vol te houden. ,,Je draait week op week verlies, terwijl ik wel 30 medewerkers in dienst heb. Gelukkig heb ik een gezond bedrijf, maar dit hakt er wel keihard in.” Op 28 april, de dag na Koningsdag mochten de terrassen weer open. Het eerste vers getapte biertje werd klokslag 12 uur geserveerd op het zonovergoten terras. Maar in november was de pret al weer voorbij. Direct na de persconferentie van premier Rutte en minister Hugo de Jonge waarin nieuwe maatregelen werden aangekondigd, werden bij Boschzicht 50 van de 140 reserveringen voor de kerstdiners geannuleerd. „Dat kost zo weer duizenden euro’s aan omzet per week.”

Schaatsers zakken door het ijs

„We zijn voorbereid op een eventuele schaatsgekte. We hebben de draaiboeken klaar liggen”, zei burgemeester Rob Bats begin februari. Het waterschap droeg een steentje bij, door de gemalen stil te zetten.

Het winterweer leidde in die eerste week niet tot een noemenswaardige drukte bij het ziekenhuis. Slechts enkele personen hebben zich met lichte verwondingen door uitglijden en vallen bij het Isala Diaconessenhuis in Meppel gemeld. „Maar er kan snel opgeschaald worden. Als het nodig is, gaan we werken met een ‘gipsstraatje’ voor snelle diagnose en gipsverband aanleggen.”

Maar halverwege de maand barste het echt los. Waaghalzen haalden een nat pak in de vijver van het Wilhelminapark. Op het ijs van de Belterwijde bij Belt-Schutsloot raakte iemand gewond en werd door een ambulance opgehaald. Anderen genoten. „Als er al een hemel op aarde is, dan is dat op dit moment het prachtige schaatsgebied in nationaal park Weerribben-Wieden. Even alle corona-ellende vergeten op het natuurijs”, verzuchte een schaatser op het Bovenwijde bij Giethoorn.

Tijdens deze schaatspiek sloeg burgemeester Bats een andere toon aan: „De zorgfaciliteiten op en rond het ijs zijn dit jaar niet zo geregeld als anders. Schaatsen is op eigen risico. Wees u bewust van het gevaar van het slechte ijs en de kou. Mocht u een blessure oplopen en hulp nodig hebben, houd er dan rekening mee dat het langer kan duren voordat er hulp is. Zorg er dus voor dat u voldoende warme kleding, drinken en een opgeladen mobiel meeneemt.”

Oudste inwoonster van Drenthe viert 108ste verjaardag

Harmina Henderika de Boer-Siebring uit Meppel vierde in februari haar 108ste verjaardag. Burgemeester Richard Korteland kon haar in deze periode helaas niet verblijden met een bezoek. Daarom kreeg ze een taart en een bos bloemen.

Mini de Boer-Siebring werd geboren op 22 februari 1913 in Erica. De laatste jaren van haar lange leven werd ze liefdevol verzorgd in De Schiphorst. Ze overleed op 3 november van dit jaar. In kleine kring werd afscheid genomen van ‘tante Mini’ in de gereformeerde kerk in Berghuizen, waarna ze werd begraven op de belendende begraafplaats.


Nieuws