Jaaroverzicht 2021: het best gelezen nieuws van januari

Leden van de reddingsbrigade uit het hele land vormden een erehaag tijdens de uitvaart van Yvonne van Spil. Wim Goedhart

In januari werd de reddingsbrigade in Nijeveen in rouw gedompeld en ondernemers in Meppel maakten zich zorgen over rellen in de stad. Een storm eiste vier gewonden op de weekmarkt maar voor anderen was het juist een vrolijke maand: zo vertrok een echtpaar op wereldreis en een ander paar ging met pensioen.

Reddingsbrigade vormt erehaag

Meer dan honderd leden van reddingsbrigades uit onder andere Nijeveen, Weststellingwerf, Emmeloord en het Zeeuwse Westerschouwen vormden op vrijdag 22 januari bij de begraafplaats aan de Zomerdijk een erehaag voor Yvonne van Spil. Zij overleed op 44-jarige leeftijd ten gevolge van een hartstilstand. Naast actief lid van de reddingsbrigade was Van Spil directeur van vele openbare basisscholen, in onder andere Steenwijkerland: Prins Willem Alexanderschool in Steenwijk, De Voorpoort in Vollenhove, Brinkschool in Scheerwolde en ’t Vonder in Wanneperveen. Ze was nauw betrokken bij de fusies van de openbare en christelijke scholen in Scheerwolde en Wanneperveen. Daar was ze geliefd bij kinderen en ouders van schoolkinderen.


Gezin gaat op wereldreis

Het echtpaar Van Schilt uit Vledder besloot een wereldreis te maken. Kees is 22 jaar internationaal vrachtwagen chauffeur geweest. Om wat vaker thuis bij zijn gezin te zijn werkte hij als planner op kantoor. „Het was prima, maar niet mijn idee om dit jarenlang te doen. Wij vroegen ons daarom af hoe wij ons leven verder konden invullen en zijn toen gaan brainstormen”, vertelt Kees. „Op een gegeven moment zagen we een filmpje van een dubbeldekker die was omgebouwd tot camper. Toen dachten we allebei: dat is het! Een grote oplegger van precies 13.60 meter lang, 2.50 breed en 2.50 meter hoog werd verbouwd om er een comfortabel huis van te maken.„We willen niet sukkelen, uiteindelijk is het de bedoeling dat we wel enige luxe willen hebben”, vult Leonie aan. Ook de 10-jarige Indy heeft er zin in. „Wat het leren van haar betreft, door de lockdown hebben we al veel geleerd en zijn in onderhandeling met haar school. Wij plannen overigens niets, dus wanneer en waar naar toe? We zien wel, als het maar naar lekkere temperaturen zijn”, zegt het avontuurlijke, sympathieke echtpaar. „Oh ja, uiteraard gaat onze hond Maggy ook mee”, willen ze nog even kwijt.


Eigenaar Snack Palace met pensioen

Ginie en Johan Henderiks van ‘Snack Palace’ aan de Parallelweg gingen met pensioen. Heel veel mensen kennen Snack Palace nog als ‘Jopie’s Bikbar’ maar de zaak werd al in 2013 omgedoopt tot Snack Palace. Ondanks dat Johan (67) en Ginie (65) het werk en de klanten gaan missen, is het wel welletjes voor de twee. Jurry Frank (34) nam de zaak over. „Toen ik in november hoorde dat de zaak te koop stond, ben ik direct in de auto gestapt. Het leek me wel wat, een nieuwe uitdaging op zo’n mooi plekje met een parkeervak voor de deur”, vertelt de nieuwe eigenaar. „Hier ga ik verder onder de titel ‘Jurry’s Patathuis’.”

Winkeliers vrezen rellen

Ondernemers in Meppel maakten zich in januari zorgen over opruiende berichten op sociale media om te rellen in de binnenstad. Expert Meppel besloot de etalage van de winkel leeg te ruimen en te barricaderen met zware wasmachines. Elders in de stad klonken ook zorgelijke geluiden. „Het is inderdaad erg onrustig”, zei centrummanager Arnold Schuurman, die samen met zijn vrouw een parfumerie runt in de Hoofdstraat. Burgemeester Richard Korteland liet weten ‘fysieke en juridische’ voorbereidingen te treffen. Dat betekende: extra politie-inzet als dat nodig is en bijvoorbeeld de mogelijkheid om een noodverordening af te kondigen. Dat laatste deed hij daadwerkelijk. De binnenstad van Meppel veranderde in een spookstad. Kort na 18.00 uur waren de straten leeg. Mogelijk kwam dat niet alleen door de noodverordening, maar ook door het slechte weer en de zeer zichtbare aanwezigheid van de politie.


Storm eist vier gewonden

Een storm trok op donderdag 21 januari rond 06.00 uur over de markt in Meppel. Zes partytenten van groenteboer Wim Jansen uit Nieuwleusen vlogen in de lucht en werden volledig vernield. Vier mensen raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis. De schade voor Jansen bedroeg zo’n 15.000 euro. Drie van zijn personeelsleden verlieten met kneuzingen aan onder meer schouder, borstbeen en knieën het ziekenhuis. Voor hen was de marktdag vroeg voorbij.


Nieuws