Jaaroverzicht 2021: het best gelezen nieuws van maart

Inval in een woning aan de Leonard Springerlaan. Sander Dekker

In maart ontstond er onrust op sociale media omdat een boa zou scholieren boetes zou opleggen. De politie doorzocht een woning in Meppel met een metaaldetector, de piloot van een Chinook-helikopter maakte een noodlanding in Darp en Drukkerij Wilco besloot Meppel te verruilen voor Amersfoort.

Boa blijkt toezichthouder

Op sociale media ontstond in maart enige onrust vanwege de aanwezigheid van een vermeende boa op de christelijke scholengemeenschap Dingstede in Meppel. Volgens de geruchten zou deze boa boetes uitdelen aan scholieren die zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Het bleek echter toch iets anders te liggen. „Een boa? Nee hoor”, zegt Peter de Visser, waarnemend bestuurder van CSG Dingstede. „Omdat de coronaregels in 2019 iets anders waren dan in 2020 loopt er een toezichthouder rond. Die herinnert de leerlingen aan de nieuwe regels.”

Politie doorzoekt woning en tuin met metaaldetector

De politie is in maart een woning aan de Leonard Springerlaan in Meppel binnengevallen. Gedurende een ochtend doorzocht een specialistisch team van de douane de woning. Daarnaast zochten ze met een metaaldetector in de tuin naast en achter het huis. De zoektocht kwam voort uit het onderzoek naar een grote wapenvondst in Zwolle in september 2020. In een bosje op landgoed Schellerberg vond de politie ingegraven tonnen met tientallen wapens en een hoeveelheid contant geld. Een van de wapens werd gebruikt om op oudejaarsavond 2019 Zwollenaar Henk Wolters te vermoorden.

Dit jaar werd een Zwollenaar, bijgenaamd De Gier, voor de moord aangehouden. Zijn sporen zaten op delen van een wapen dat werd gevonden in het bosperceel. Het eindproces tegen De Gier dient in april 2022.

Een Chinook-helikopter maakte in maart een noodlanding op een militair oefenterrein bij Darp. Het toestel deed mee aan een oefening van de Luchtmobiele Brigade. De piloot besloot om een voorzorgslanding te maken, vanwege mankement aan de helikopter. “Het toestel stond waarschijnlijk al op het punt om terug te keren naar Gilze-Rijen, omdat het daar voor elf uur binnen moet zijn om geluidsoverlast te beperken”, zegt luitenant Jeroen Verburg van Defensie Helikopter Commando. De helikopter trok redelijk wat bekijks van wandelaars en voorbijgangers, maar de terreinopzichter van Defensie hield iedereen op afstand. De monteurs van Defensie kregen het toestel uiteindelijk weer aan de praat. Het ging om een storing in de elektronica.

Wilco gaat, Veldhuis komt

Drukkerij Wilco (het voormalige Giethoorn Ten Brink) maakte deze maand bekend dat het de productie overbrengt naar Amersfoort. Het huurcontract van het bedrijfsgebouw aan de Eekhorstweg in Meppel is opgezegd en loopt aan het einde van dit jaar af. Ongeveer 90 medewerkers kunnen mee naar de vestiging in Amersfoort, een klein deel administratief personeel blijft achter in Meppel.

Behalve deze verhuizing deed Wilco in 2021 ook nog enkele grote overnames. Zo werd Coers en Roest overgenomen. Dit grafische productiebedrijf is opgericht in 1855 en is de oudste drukkerij van Arnhem. Ook nam Wilco een belang in Jongbloed Grafisch Bedrijf uit Heerenveen. Het is gespecialiseerd in dundruk en is wereldwijd bekend als drukker van bijbels in het luxe segment. Het bedrijf heeft ongeveer 110 medewerkers.

Voor directeur Frank van Zijl is de verhuizing van de activiteiten van Meppel naar Amersfoort zijn laatste klus voor Wilco. Hij stopt op 1 januari als algemeen directeur.

Inmiddels is duidelijk dat Veldhuis Media uit Raalte het pand van drukkerij Wilco aan de Eekhorstweg gaat betrekken. De 94 werknemers van Veldhuis Media kunnen meeverhuizen én er wordt rekening gehouden met groei van de werkgelegenheid.

Nieuws

menu