Jaaroverzicht 2021: het best gelezen nieuws van mei

Eetcafé de Beurs. Foto: Daan Prest

Mei blijkt een maand van (tijdelijke) sluitingen. Eduard Konijnenburg van eetcafé de Beurs kreeg het gevoel dat hij ‘absoluut niet vrij kan ondernemen’ en sloot zijn zaak. De koffie- en theewinkel in de Woldstraat sloot definitief de deuren, en de eigenaar van Erwie Hair ging met pensioen. Datzelfde besloot Ina van der Sterre van Café Centraal in Ruinerwold.

De Beurs sluit tijdelijk de zaak

De zaken gingen goed voor De Beurs. De terrassen zaten sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen lekker vol. Eduard Konijnenburg kreeg een waarschuwing van een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) omdat er teveel mensen aan een tafel zaten. Volgens hem werd daarna door de gemeente gedreigd met sancties, zoals sluiting. Het akkefietje tussen de boa en het personeel van De Beurs heeft Konijnenburg doen besluiten om zijn zaak niet meer te openen. „Dat is zijn eigen keuze”, reageerde Brigitte van Regteren, toenmalig voorzitter van Horeca Meppel. „Als Horeca Meppel vinden we het jammer dat hij zijn zaak heeft gesloten, maar we hebben er zeker begrip voor.” De horeca was volgens Van Regteren zoekende hoe om te gaan met de coronaregels. „Dat geldt voor alle zaken in Meppel.” Konijnenburg zei vele positieve reacties te hebben gehad op zijn besluit om de zaak dicht te gooien. Op sociale media werden bedreigingen geuit richting handhavers van de gemeente. Deze deed daarvan aangifte. Twee weken later ging de zaak weer open omdat er versoepelingen van de coronaregels voor de horeca kwamen.

Koffiewinkel stop er mee

Frans de Grebber maakte bekend dat de deuren van zijn koffie- en theewinkel definitief dicht gaan. Daarmee verdwijnt een karakteristieke zaak uit de Woldstraat. Frans gaat zich richten op het koffiebranden. „Een nieuwe blend maken voor bijvoorbeeld een restaurant, dat zijn geluksmomenten.”

Ook kapsalon sluit de deuren

Kapsalon Erwie Hair sloot definitief de deuren. De zaak aan het Prinsenplein opende in 1930 en heeft er 91 jaar lang gezeten. Wiep Schuuring is geboren in het pand. Maar nu vindt hij het tijd voor wat anders. De 74-jarige Meppeler gaat van zijn pensioen genieten en heeft het pand verkocht. Hij heeft een huis gekocht in de Woldstraat. „Een hele kunst in deze tijd”, zegt hij. In maart deed Erwie nog mee aan een ludieke verlichtingsactie, een noodkreet. Kappers konden door de lockdown al weken geen klanten ontvangen; het water stond hen zo langzamerhand aan de lippen. „Alle kosten lopen door, terwijl er geen inkomsten zijn en de subsidies niet toereikend. Je moet dus privé zorgen dat de lonen en de kosten worden betaald”, aldus de kapper. Slijterij Kisjes gaat volgend jaar een proefsalon openen in het pand van de voormalige kapsalon. „We vinden de naam proefsalon passend”, vertelt eigenaar Alexander Kisjes over de plannen voor het proeflokaal.

Café Centraal verkocht

Ina van der Sterre van Café Centraal in Ruinerwold bevestigde in mei dat de bekende horecazaak overgaat in de handen van de ondernemersfamilie Huisman uit hetzelfde dorp. Café Centraal wordt op soortgelijke wijze voortgezet. Het was voor Van der Sterre een moeilijke en ingrijpende beslissing. Ze heeft er ‘slapeloze nachten’ van gehad, maar er is ook een last van haar schouders gevallen, zo bemerkt ze. Voor veel dorpsgenoten komt het besluit misschien niet helemaal onverwachts. Na het overlijden van haar man Sjaak, ruim een jaar eerder, kreeg Ina het zwaar te verduren. „De lange slopende ziekte van Sjaak en de coronacrisis, waardoor de zaak dicht moest blijven, maakten het er niet makkelijker op.”


Nieuws

Meest gelezen