Jaaroverzicht 2021: het best gelezen nieuws van november

Maarten van Oosten heeft iets nieuws bedacht: Meppel Diep Genot. Foto: Aangeleverde foto

Er ontstaat in november een ‘leuk, spannend en opvallend’ nieuw initiatief: Meppel Diep Genot. Maar Meppel krijgt nog een primeur: er komt een hotelboot voor 100 vluchtelingen. De meningen over de komst van de asielzoekers zijn verdeeld. Er zijn ook frustraties en irritaties bij de dierenambulance. Deze zorgen voor leegloop: twaalf vrijwilligers zijn inmiddels weg. Jongeren zoeken de beschutting van de Bekinkbaan op en schapenhouders maken zich zorgen om de komst van de wolf.

Meppel Diep Genot

Zonder twijfel het meest gelezen artikel gaat over de erotische pop-up store Meppel Diep Genot. „Eigenlijk is het begonnen als een grap”, steekt Maarten van Oosten van wal. De uitbater van De Kansel werd net als andere horecagelegenheden bij de persconferentie van 12 november geconfronteerd met een tijdelijke eerdere sluitingstijd. Zijn creatief brein begon te borrelen. Zo ontstond het idee om een pop-up store te openen met iets wat nog niet in Meppel is.” Meppel Diep Genot dus, een erotische winkel die gericht is op hem en haar en „vooral samen om de lange avonden korter te maken”.

Boot voor asielzoekers legt aan in Meppel

Eind oktober werd het al aangekondigd, maar in november was het dan zover: er wonen tot 31 maart 98 mannen op de vluchtelingenboot aan de Paradijsweg in Meppel. Op de sociale media klinken geluiden dat 98 mannen wellicht wel veel van het goede is, aan de rand van de Meppeler binnenstad, maar het COA laat weten dat de samenstelling van de groep pas op het laatste moment bekend was. „Nadat wij wisten hoe de boot eruitzag, hebben we besloten dat dit geen geschikte plek is voor kinderen. Als die niet komen, heb je meestal ook geen vrouwen. Dan blijven de mannen over. Over het algemeen vangen we in ons land 60 procent mannen en veertig procent vrouwen op. We kiezen er om begrijpelijke reden niet voor om ook nog een paar vrouwen op de mannenboot te laten wonen.”

Leegloop bij dierenambulance

Bij de dierenambulance Drenthe/IJsselland en omstreken zijn in korte tijd twaalf vrijwilligers opgestapt of eruit gezet. Ze zijn het oneens met de koers van Stichting Dutch Animal Rescue Dierenambulance (D.A.R). „De protocollen zijn te streng en hoe het bestuur met de vrijwilligers omgaat is niet juist. Geef je ergens je mening over, dan lig je zo uit het team. Een mening werd niet op prijs gesteld. Als vrijwilliger moet je stevig in je schoenen staan en tegen kritiek kunnen. Wij hebben ons altijd keihard ingezet, maar het was nooit genoeg”, vertelt een groep oud-vrijwilligers uit Meppel, Steenwijk en Hoogeveen. D.A.R dierenambulance is een organisatie die volledig draait op vrijwilligers. Het is een organisatie die zich 24 uur per dag, 7 dagen per week inzet voor dieren in nood. De dierenambulance Drenthe/IJsselland rijdt momenteel in de regio’s Meppel, Steenwijk, Westerveld, Zwartewaterland, Staphorst, Emmen, Coevorden, Hardenberg, Hoogeveen en De Wolden.

Tientallen Meppeler jongeren bivakkeren onder de Bekinkbaan

Van een afstandje ziet het er wat onguur uit, maar wie dichterbij komt, wordt met alle vriendelijkheid bejegend. Onder het viaduct van de Bekinkbaan in Meppel zijn jongeren aan het chillen. Soms bestaat de groep uit wel veertig personen. Op een steenworp afstand denderen de treinen voorbij. „Dit is een jeugdhonk zonder muren.” Al twee maanden komt een grote groep Meppeler jongeren hier dagelijks bij elkaar. De jongsten zijn 13, de oudsten begin 20. Er staan wat oude banken en van pallets is een tafel gemaakt. Boven razen de auto’s over het viaduct en op enkele meters afstand bonken de treinen over het kille staal. Sommige mensen zijn boos over de troep en de haveloze aanblik, anderen blij dat deze groep een plek heeft. Ook wordt gerept over de rotzooi die de jeugd achterlaat en het drugsgebruik in de groep. De jongeren zelf zeggen hun best te doen en niemand tot last te zijn. Myrthe Lugtmeier, de enige jongerenwerker in de gemeente Meppel, doet naar eigen zeggen wat ze kan om jeugd onder de Bekinkbaan op te zoeken, te begeleiden en hulp in te roepen als het nodig is. Vooral vertrouwen winnen en houden is belangrijk. „Ik heb hier ook veel contact over met de gemeente de politie en handhaving”, zegt ze. „We werken goed samen. We willen naar een gezamenlijke aanpak kijken.”

Ondanks speciaal hek pakt de wolf toch schapen

Uitgerekend op de dag dat bekend wordt dat zich een wolvenpaar in Drenthe heeft gevestigd, geeft de wolvenpreventiecommissie een demonstratie wolvenrasters plaatsen in Geeuwenbrug. Maar of het helpt? In Diever zijn zes schapen aangevallen, waarschijnlijk door een wolf, ondanks speciale rasters en een waakezel. „Je doet alles wat ze vragen, toch komt die wolf dwars door de netten heen.” Stefan (33) en Geert-Jan Kok (22) uit Diever hebben er flink de pest in. Twee schapen zijn gedood en vier raakten gewond. Aan de bijtwonden te zien, lijkt het door toedoen van een wolf. De aankondiging van het eerste wolvenpaar in het Noorden onderstreept het belang dat schapenhouders serieus werk moeten maken van het beschermen van hun kuddes. Om te voorkomen dat hun dieren een te gemakkelijke prooi voor de wolf worden. Doodschieten is een methode, maar dat mag niet. De wolf is een beschermd dier. Een wolfwerend raster is een andere manier om het roofdier bij de schapen weg te houden. Wat Geert-Jan betreft worden de wolven echt problematisch. ,,Het wordt tijd dat de wolf hier weggaat en zijn beschermde status verdwijnt.”


Nieuws