Jaaroverzicht 2021: het best gelezen nieuws van oktober

Harry en Liesbeth worden verrast met een cheque van 90.909 euro. Foto: Roy Beusker Fotografie/Amy van Leiden

Negen inwoners van Meppel winnen samen 1 miljoen euro in de Postcode Loterij. Pitch en Putt in Koekange sluit de deuren maar het nieuwe Isala ziekenhuis zet de deuren juist voor het eerst open. Scholen in Staphorst ventileren niet meer met de deuren open maar alle klassen worden voorzien van luchtreinigingsapparaten om aerosolen die het coronavirus kunnen bevatten uit de lucht te halen.

Prijs Postcode Loterij valt in Meppel

Oktober was een fijne maand voor negen deelnemers van de Postcode Loterij met postcode 7943 EC en woonachtig aan het Woltingepad in Meppel. Op deze postcode is namelijk 1 miljoen euro gevallen. In alle vroegte verraste Postcode Loterij-ambassadeur Gaston Starreveld de gelukkige winnaars met de cheques. De negen deelnemers die meespelen met de winnende postcode verdelen met elkaar het bedrag van 1 miljoen euro. Zij winnen bedragen van 90.909 euro tot 181.818 euro, afhankelijk van het aantal loten waarmee zij meespelen in de Postcode Loterij. Domien en Marianne winnen 181.818 euro. Zij weten wel raad met hun geldprijs: „Dat wordt een nieuwe camper! Verder willen we het kantoor opknappen en natuurlijk iets voor de kinderen.” Harry en Liesbeth worden verrast met een cheque van 90.909 euro. „We willen graag een nieuwe vloer en een nieuwe keuken!”

Pitch & Putt Koekange stopt ermee

Brasserie en golfbaan Pitch en Putt in Koekange sluit deze maand de deuren. Op 1 november leveren Peter en Angeline Kats de sleutels in. Volgens de familie Kats speelt er een slepend conflict met de huurbaas. Waar dat om gaat, is niet duidelijk. Het stel uit Koekange wijdt er liever niet over uit, omdat er een civiele zaak onder de rechter is. De onenigheid is volgens het stel zo hardnekkig geworden, dat ze besloten te stoppen. Het huurcontract van vijf jaar wordt niet verlengd door eigenaar Erik Jorritsma. Jorritsma zelf herkent zich niet in het beeld van ‘slepend conflict’. „Ik had het contract graag verlengd, maar het is een zakelijke beslissing van mijn kant geweest dat niet te doen. Ik begrijp de teleurstelling van de familie.” Wat de toekomst de golfbaan in Koekange nu gaat brengen, is nog onduidelijk.

Rondleiding door het nieuwe Isala ziekenhuis

Het nieuwe Isala ziekenhuis is bijna gereed. Louter blije gezichten als we in klein comité een rondgang maken over de bouwlocatie. En vooral ín de bouwlocatie. Alsof er de afgelopen vijf jaar geen enkele rimpeling in het traject is geweest, vertelt transitiedirecteur bij Isala Meppel, Mariska de Groot met passie over gemaakte keuzes en de resultaten in de praktijk. De plek - middenin het Reestdal - is misschien nog wel het meest opvallende aan het nieuwe hospitaal. Met de bruine, bronzen kleur aan de buitenkant is het gebouw ingepast in het landschap. Het nieuwe all-electric ziekenhuis in Meppel werd in december opgeleverd door Bouwconsortium TDE (Trebbe, Dura Vermeer en Equans). In 21 maanden is er een nieuw, duurzaam gebouw neergezet, waarin bewegen centraal staat. Bijzonder is dat dit het eerste gasloze ziekenhuis van Nederland is. Mariska de Groot: „De komende maanden gaan we het gebouw, apparatuur en onze werkprocessen testen. Verloopt de ontvangst van polikliniekbezoekers zoals we voor ogen hebben, kunnen patiënten, bezoekers en bijvoorbeeld ambulancemedewerkers hun weg vinden, hoe verloopt de opname voor een operatie? We gaan heel veel proefdraaien en ruim 1.000 medewerkers gaan in de nieuwbouw een scholing volgen. En we gaan natuurlijk de komende maanden ons storten op de inrichting en de daadwerkelijke verhuizing. De beoogde datum is nog steeds om 21 maart 2022 de deuren te kunnen openen van ons prachtige nieuwe ziekenhuis!”

Scholen experimenteren met luchtfilters

Alle klassen van alle tien basisscholen in de gemeente Staphorst worden voorzien van luchtreinigingsapparaten om aerosolen die het coronavirus kunnen bevatten uit de lucht te halen. Al snel wilden 27 grote en kleine scholen in Nederland, twee kerken en een aantal zangverenigingen ook luchtreinigingsfilters uit Staphorst van het plaatselijke bedrijf PlasmaMade plaatsen. Alle directeuren van de vijf reformatorische scholen, de hoek die zwaar wordt getroffen, constateren dat er sindsdien nauwelijks of zelfs geen besmettingen meer zijn op school. JA21, de ChristenUnie en de SGP in de Tweede Kamer hebben in december een motie ingediend waarin minister Arie Slob van Onderwijs wordt verzocht om de proef met luchtreinigingsfilters op alle basisscholen in Staphorst voort te zetten. Kamerlid van JA21, Nicki Pouw-Verweij, de indiener van de motie: „In onze samenleving moeten wonderen worden bewezen. De pilot levert waardevolle inzichten op die kunnen bijdragen aan het openhouden van scholen.”

Lees ook

Nieuws