Jaaroverzicht 2021: het best gelezen nieuws van september

In een woning aan de Ceintuurbaan werden in september de ruiten van de voordeur ingegooid. Twee weken daarvoor werd in datzelfde huis een man ernstig mishandeld. Foto: Aangeleverde foto

In een woning aan de Ceintuurbaan werd een man mishandeld. Later vloog er nog een steen door de ruit. Een stratenmaker vangt bot bij de Raad van State en een echtpaar is het beu: de ratten lopen door hun huis. Jongvolwassen cliënten van Cosis zijn in rep en roer: ze moeten noodgedwongen verhuizen en dat zien ze niet zitten. Meer geluk hebben Anja en Pedro Klooster. Hun restaurant in Ansen is na 6 jaar eindelijk verkocht.

Mishandeling aan de Ceintuurbaan

Voor de tweede keer is er geweld bij een woning aan de Ceintuurbaan. In augustus werd er een man mishandeld en nu, in september is het weer raak. De ruiten van de voordeur worden eruit geslagen. Twee incidenten in nog geen twee weken tijd op hetzelfde adres. Wat is er loos? Een 33-jarige man, een 34-jarige vrouw uit Hengelo en een 22-jarige man uit Enschede worden aangehouden voor de mishandeling. Volgens buurtbewoners is het geen toeval dat de verdachten uit de contreien rond de Achterhoek komen. De man had een relatie met een vrouw, maar die liep volgens de goed geïnformeerde buurt op de klippen. Wat betreft de verdachten: de rechter bepaalde in september dat de hechtenis van de twee mannen met negentig dagen wordt verlengd. De Overijsselaars worden verdacht van poging tot moord in vereniging. In november besliste de rechtbank dat de man uit Enschede langer blijft vastzitten. Er is dna gevonden op een hamer die gebruikt zou zijn bij de moordpoging.

Stratenmaker vangt bot bij de Raad van State

De Meppeler stratenmaker C. Mulder Bestrating & Grondwerken moet zijn opslagterrein aan de Steenwijkerstraatweg opdoeken. Dat heeft de Raad van State deze maand bepaald op basis van het bestemmingsplan Nieuwveense Landen. Met dit plan bouwt Meppel een nieuwe wijk ten noordwesten van de stad. Omdat er ook groene gebieden moeten komen, heeft Meppel de agrarische bestemming van de grond die Mulder in gebruik heeft veranderd in een groenbestemming. De hoogste bestuursrechter in Den Haag veegde de bewaren van de stratenmaker van tafel. Hij oordeelt dat opslag van machines door het bestratingsbedrijf ook niet was toegestaan toen het terrein nog een agrarische bestemming had.

Verrotte gatenkaas-keuken

Henk en Hilda Slomp uit Meppel zijn het beu. Ruim twee jaar zit het stel (86 en 85 jaar) opgescheept met een keuken van woningstichting Woonconcept. De kastjes zijn zo verrot, dat ratten ze gebruikten als ingang van het huis. Ze vraten de snoepjes van tafel. Henk en Hilda gaven elkaar de schuld. Een van de twee moet ofwel in zijn slaap met het snoepgoed aan de haal gaan of er moet sprake zijn van beginnende dementie. Hoe kan het lekkers anders verdwijnen? De zoon vertrouwt het niet en hangt wildcamera’s op in de woonkamer, die reageren op beweging. Tot zijn grote verbazing ziet Jan zo’n twee weken later dat niet vader of moeder snoepjes steelt, maar een dikke, behaarde rat. In een schriftelijke reactie laat Woonconcept weten het erg vervelend te vinden dat het echtpaar Slomp met ongedierte te maken heeft gehad. Volgens een woordvoerder hebben Henk en Hilda in 2016 nog een aanbod voor een nieuwe keuken afgewezen. Dat bevestigt het echtpaar, maar dat kwam omdat de keuken toen nog naar behoren functioneerde. Drie jaar later ging het hard achteruit. Dat een nieuwe keuken lang op zich laat wachten komt volgens de woordvoerder door langere levertijden van bouwmaterialen. „Zo snel als mogelijk plaatsen we die bij meneer en mevrouw Slomp en werken we de boel netjes af. We doen ons best om de familie goed en snel verder te helpen.”

Restaurant De Huiskamer in Ansen stond 6 jaar te koop

Eigenaren Anja en Pedro Klooster zochten 6 jaar naar een koper voor restaurant De Huiskamer in Ansen, maar in september moesten ze bijna halsoverkop vertrekken: 1 oktober was de overdracht. De handtekeningen werden deze maand gezet. Per 1 oktober komt de zaak in handen van Aniek en Jasper van der Meiden, bekend als uitbaters van De Bospub in Dwingeloo. Wat zij met De Huiskamer gaan doen? Klooster: „Het zijn op en top horeca-ondernemers. Ze nemen ons personeel over en zullen ongeveer op dezelfde voet verder gaan.”

Cosis plaatst woonunits naast biomassacentrale

Cosis maakte bekend dat ze een tijdelijke woonvoorziening wil realiseren aan de Bremenbergweg in de wijk Nieuwveense Landen in Meppel. De woonvoorziening moet één laag hoog worden en is bedoeld voor negentien senioren met een verstandelijke beperking. Het liep anders. Uit de samenleving kwam veel protest tegen het plan om kwetsbare ouderen naast de biomassacentrale te laten wonen. Na veel vijven en zessen werd besloten tot een driehoeksruil: jongvolwassenen van de ATC-groep aan de Reestlaan gaan naar de Bremenbergweg, de ouderen verhuizen naar de Reestlaan en de cliënten van Noorderboog gaan naar de Reestlanden aan de Prins Bernhardsingel. Maar ook dit plan valt slecht. De jongeren en hun familieleden zijn tegen de verhuizing. De politiek ging zich er mee bemoeien maar een voorstel waarin de fracties van D66, SP, en VVD oproepen om plaatsing van tijdelijke woonunits naast de biomassacentrale niet toe te staan, werd eind oktober verworpen door de gemeenteraad. Wethouder Robin van Ulzen noemde het terrein aan de Bremenbergweg „niet de droomlocatie”. „Maar de tijd tikt door, het is wel de laatst mogelijke locatie.” Ondanks een petitie, veel mailverkeer en gesprekken gaat de verhuizing door en lijkt het verzet gebroken.

Lees ook

Nieuws

menu