Jaaroverzicht 2022: Oktober

Henk Breukelaar, eigenaar van Waanders, in de goede oude tijd.
Hotel-restaurant Waanders in Staphorst sluit eind van deze maand voorgoed de deuren. Eigenaar Henk Breukelaar (59) zou eigenlijk 17 juli volgend jaar stoppen, maar wegens familieomstandigheden, de stijgende energieprijzen en het personeelstekort houdt hij er eind deze maand al mee op. Waanders bestaat meer dan 120 jaar en hoort bij Staphorst. Het etablissement op ‘De Hoek’ wordt ook wel de Poort naar het Noorden genoemd. Voor de coronacrisis werkten er 23 mensen, dat zijn er nu nog zeven, met wat losse krachten. Voor deze personen is nieuw werk gevonden. Er is ook personeel dat vanwege de leeftijd afvloeit. Twee jaar geleden bereikten Henk Breukelaar en ontwikkelaar Jan Mulder uit Punthorst een akkoord over de overdracht van het pand en de grond, gelegen op een A-locatie in de gemeenschap. Mulder wordt eigenaar en wil de locatie ontwikkelen. Tot nu toe stuit hij op een onwillige gemeenteraad.
Nr. 17
Ook Café nummer 17 op het Kerkplein in Meppel gaat dicht. Nog maximaal twee maanden houdt eigenaar Jeremy van Ommen de deuren open en dan is het klaar. ‘Niet omdat ik naar de klote ben, maar omdat ik niet naar de klote wil.’ „Alleen al de prijs van de inkoop van het bier rijst de pan uit. Tel daar een energierekening van 700 euro extra per maand bij op… Niet te doen”, verzucht kroegbaas Jeremy van Ommen. Het gaat hem aan het hart, maar zijn besluit staat vast. De deuren gaan aan het einde van dit jaar op slot. „Alle kosten doorberekenen aan de klant, dat wil ik niet. Iedereen heeft te maken met hogere kosten, ook de mensen die bij mij over de vloer komen.”
Kisteman
Alsof Waanders en Nr. 17 nog niet genoeg is, stopt er nog een horeca-icoon. Uitgaanscentrum Kisteman sluit de deuren. Oudejaarsavond is de laatste avond dat het bedrijf open is. Een tijdperk is voorbij. Dit keer geen gedoe met energieprijzen of andere vervelende dingen die te maken hebben met de tijdgeest. Nee, eigenaar Henri Kisteman (62) vindt het na veertig jaar mooi geweest. Opvolgers zijn er niet. Maar er blijkt hoop. In december wordt bekend dat de Staphorster ondernemers Roelof Talen en Klaas Engel uitgaanscentrum Kisteman hebben gekocht van Jan en Henri Kisteman. De nieuwe eigenaren willen het horecabedrijf behouden voor de jeugd, de middenstand en de Staphorster gemeenschap. De familie Eggen, eigenaar van ‘d Olde Skoele in Rouveen en cateringbedrijf De Patrijs, gaat het uitgaanscentrum pachten. De discotheek blijft bestaan, maar de nieuwe uitbaters willen ook inzetten op feesten en partijen.
Werkzaamheden A28
Nagelbijten op de A28, want Rijkswaterstaat is begonnen met de asfalteringswerkzaamheden tussen Zwolle en Meppel. Op de eerste dag stond het blik op weg naar het zuiden al driekwartier vast. Rijkswaterstaat was aan beide kanten van de rijksweg bezig met werkzaamheden, waardoor er lange files ontstonden. In eerste instantie zou de klus en daarmee de overlast duren tot 26 november maar weggebruikers moesten tot 7 december gebruik maken van twee rijstroken in plaats van drie. Vooral in de spits moest er rekening worden gehouden met zo’n twintig minuten extra reistijd.
Dood in huis
In wooncomplex De Germaan aan de Parallelweg in Meppel heeft een bewoner een aantal weken dood in zijn appartement gelegen. Buren klaagden over stankoverlast en vliegen en belden woningbouwvereniging Woonconcept, die de politie inschakelde. Een gespecialiseerd bedrijf werd ingeschakeld om de woning te reinigen. Een enorme klus. Volgens zijn buren woonde de alleenstaande man twee tot drie jaar in De Germaan. „Hij was best aardig, we groetten elkaar altijd vriendelijk en we maakten dan een kort praatje over het weer, maar hij was wel zeer op zichzelf en een beetje een zonderling.”
Operatie
Nikita Heuvelman uit Zuidwolde is deze maand eindelijk en met succes geopereerd in het ziekenhuis van Pikesville in de Verenigde Staten. Nikita heeft een ernstige aangeboren afwijking, namelijk het Ehlers Danlos Syndroom. Dit is een heftige afwijking in het bindweefsel, wat zich onder andere uitte bij haar nekwervels. Daardoor kon haar nek het hoofd niet meer dragen. De uitgevoerde operatie wordt niet door de ziektekostenverzekering vergoed, omdat de kennis en kunde in Nederland ontbreken. Uiteindelijk bleek een tweede operatie noodzakelijk, waardoor de totale kosten veel hoger zijn dan verwacht. Helaas is er mogelijk ook nog een derde en misschien ook een vierde ingreep nodig. Omdat dit voor Nikita de enige kans op herstel is, wordt de inzamelingsactie voortgezet, zodat alle noodzakelijke medische behandelingen kunnen plaatsvinden. Er wordt nu aan een streefbedrag van ruim 375.000 euro gedacht. Door het onvoorspelbare herstel van Nikita kan er helaas geen exact bedrag worden vastgesteld. Op dit moment is er een bedrag van bijna 223.000 euro beschikbaar.