Jan Feenstra is geboren en getogen in de Voorstraat, in het pand waar later het eerste seksbedrijf van Meppel kwam: 'Het was een leuke straat, waar ik een fijne jeugd heb gehad' | Meppelerdiep

In de serie Meppelerdiep speelt nostalgie een prominente rol. Actuele gebeurtenissen worden geplaatst tegen het decor van het verleden. Met foto’s van toen en nu. Vandaag: de Voorstraat.

Vader Riemer Feenstra op de bakkerskar.

Vader Riemer Feenstra op de bakkerskar. Foto: Familie Feenstra

Bewoners van de Voorstraat in Meppel ervaren overlast door de aanwezigheid van enkele seksbedrijven in de straat. De overlast komt niet per se voort uit het sekswerk, maar door de randzaken. De bordelen worden als kroeg gebruikt na reguliere sluitingstijd, vermoedelijke drugshandel, illegaal parkeren en herrie van uitgaanspubliek.

In het verleden had de Voorstraat een totaal ander karakter. Jan Feenstra is er geboren en getogen. Hij kan zich de bewoners, de huizen, de winkels en de middenstanders haarscherp voor de geest halen. Herinneringen uit zijn jeugd, die werd gekenmerkt door een visuele handicap.

Toen Jan vier maanden oud was, ontdekte de plaatselijke oogarts een ernstige oogaandoening

Vader Riemer en zijn vrouw begonnen vlak na de oorlog een brood- en banketbakkerij. Riemer moest er voor zorgen dat iedere morgen in alle vroegte voldoende vers brood werd gebakken om aan de vraag van de gestaag groeiende klantenkring te kunnen voldoen, schreef Jan Feenstra in zijn boekje Schrikbeeld dat hij in 2009 in eigen beheer uitgaf.

Kort na de geboorte van haar zoon Jan zag zijn moeder iets in z’n oogjes dat ze niet goed kon thuisbrengen. Ze zagen er weliswaar helder uit, maar toch was er iets dat ze niet vertrouwde. Als ze heel goed keek, zag ze dat de pupillen een klein beetje trilden. De altijd licht trillende pupillen die maar niet stil wilden staan, bezorgden haar een vage angst die, naarmate de tijd verstreek, steeds sterker aan haar begon te knagen.

Toen Jan vier maanden oud was, ontdekte de plaatselijke oogarts een ernstige oogaandoening waarvoor hij werd doorverwezen naar het academisch ziekenhuis in Groningen. Omdat geen van de oogartsen daar de oorzaak van de bewuste aandoening kon achterhalen, werd hij doorgestuurd naar een gespecialiseerde kliniek in Utrecht, het hoogste adres op oogheelkundig gebied in Nederland. De diagnose luidde uiteindelijk dat de oogafwijking niet te verhelpen was.

Limonade

Jan vervolgt zijn terugblik. Op de hoek van de Voorstraat en de Lombokstraat woonde de familie Strik, die een elektriciteitsbedrijf had. Schuin tegenover de familie Strik woonde Haxe, de groenteboer. In die tijd werd hier alle groente nog los verkocht. Tegenover de groenteboer was een brede steeg die naar een binnenplaats leidde, aldus Jan Feenstra. „Daar stond een klein fabriekje van meneer Compagner. Er werden met de hand iedere dag tientallen flesjes limonade gevuld. Als kinderen slopen we daar zo nu en dan naar binnen om te proeven.”

‘Bakker Gort, een concurrent van mijn ouders’

„Aan het eind van de Voorstraat had je op de ene hoek met het Javaplein de autorijschool van meneer Kraal en op de andere hoek het bedrijf van bakker Gort, een concurrent van mijn ouders dus. Het Javaplein zelf was jarenlang onze populairste speelplaats, want de Voorstraat en de Lombokstraat vormden in de jaren vijftig en zestig een kinderrijke buurt. Vanaf ons huis in de richting van de Nooteboomstraat was aan de rechterkant achter een hoog hek nog een opslagplaats aanwezig voor lege groentekisten van de firma Ter Wal. Het bedrijf van deze firma stond op het Javaplein. Tegenover die opslagplaats van lege kisten stond een garage, waarin meneer Leestemaker van het timmerbedrijf zijn auto stalde. Boven die garage bevond zich een woning.”

Het eerste seksbedrijf van Meppel

Jan Feenstra vertrok in 1966 uit de Voorstraat. Zijn ouders stopten in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw met de bakkerij. Jaren later werd hierin het eerste seksbedrijf van Meppel gevestigd. „Het heette meen ik De Blauwe Grot. Snel daarna kwam er ook zo’n soort bedrijf in het voormalige stukadoorsbedrijf van meneer De Boer. En ook op nummer 13 is nu een seksbedrijf gehuisvest. Voor een klein straatje als de Voorstraat meer dan genoeg, lijkt me. Aan het begin en het eind van de Voorstraat zijn in de loop der jaren enkele oude woningen door nieuwe vervangen. Zo langzamerhand is er van de vroegere nijverheid nagenoeg niets meer te merken. Jammer, want het was een leuke straat waar ik een fijne jeugd heb gehad”, aldus Jan Feenstra.