'Je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren' (dagboek Ans Bosman, voorzitter SeniorWeb Meppel)

Ans Bosman. Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Ans Bosman, voorzitter van SeniorWeb Meppel.

Dinsdag 15 september

„Tijdens mijn biljartles werd ik gebeld door de Meppeler Courant met de vraag of ik voor het 25-jarig bestaan van SeniorWeb landelijk een dagboek wil bijhouden. SeniorWeb is opgericht door het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Rabobank. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat volwassenen de gelegenheid kregen om digitaal vaardiger te worden. Er is op digitaal gebied veel veranderd. Denkt u zich eens in 25 jaar geleden, geen internet. Alleen gegevens uit de krant en boeken! Geen dagboek bijhouden op een laptop. Foto’s in een oude schoenendoos. Geen (klein)kinderen kunnen zien via beeldbellen. Met uw telefoon niet dat leuke momentje kunnen vastleggen. Wat denkt u van het gemak van de routeplanner?

Hoe deden we dat 25 jaar geleden? Op vakantie met de kaart op schoot. We reden vele rondjes om de Arc de Triomphe. Vervlogen tijd. Nog steeds neem ik de kaart mee op vakantie voor de kleinste weggetjes met het meest spectaculaire uitzicht. Dat waren zo mijn gedachten na dat telefoontje over 25 jaar digitaal vaardig worden met SeniorWeb.

Oké, terug naar de vraag van de krant. Een dagboek bijhouden is wel wat anders dan een persberichtje schrijven. Dat er ook dagelijkse privédingen in voorkomen was geen punt.

We hebben veel zin om na anderhalf jaar weer te beginnen. Dat kan vanwege een spiksplinternieuw ventilatiesysteem. Opstarten kost veel tijd. Er is iedere dag wel iets dat over SeniorWeb Meppel gaat, zoals het cursusboekje samenstellen, roosters maken of spinnenwebben uit het leslokaal verwijderen. Dode duiven laten opruimen. Ik zie u al fronsen, dode duiven? Op onze binnenplaats hangt een hoog net, juist om de duiven weg te houden. Maar ze vinden het zo fijn daar, dat ze een gaatje vinden om onze binnenplaats te bezoeken en weer eruit te vliegen. Nu niet. Er lagen drie dode duiven op de binnenplaats. Zielige beesten, door corona opgesloten.”


Donderdag 17 september

„Of contacten leggen met de samenwerkingsorganisaties, zoals de bibliotheek, Univé en Rabobank. Univé belde vanochtend dat het fijn is dat SeniorWeb Meppel 4 oktober weer gaat starten. De Rabobank heeft in haar nieuwsbrief gemeld dat de clubactie weer begint. Daar doen wij als SeniorWeb Meppel natuurlijk aan mee. Wij zijn een zelfsupportende stichting en kunnen een bijdrage goed gebruiken. We hopen dat u op ons SeniorWeb Meppel, als belangrijke maatschappelijke organisatie, stemt. We houden de kosten voor de computerlessen zo laag mogelijk zodat iedereen toegang heeft.

Gelukkig bestaat onze groep docenten uit gepassioneerde mensen die met hart en ziel werken aan het duidelijker maken van de digitale wereld. Het is voor mij een passie om ieder seizoen samen met ons fijne team veel mensen blij te maken door hun te helpen bij hun digitale ontwikkeling.”


Maandag 20 september

„Ik las vanochtend een onderzoek van Universiteit Twente, dat 40 procent van de volwassenen niet volledig digitaal zelfredzaam is. Een aanzienlijke groep daarvan is jonger dan 60 jaar.

Mijn gedachte is direct om meer jongere docenten te werven, zodat we ook in de toekomst voor deze groep de cursussen kunnen blijven aanbieden die nodig zijn voor hun digitale ontwikkeling. Deze ontwikkeling gaat zo snel dat men tijdig in moet haken om niet achter te geraken. Zo ook met de coronacheckapp. Oudere mensen maken zich zorgen omdat ze niet weten of ze straks naar een restaurant of museum kunnen. Of omdat ze een oudere mobiel hebben waarop de coronacheckapp niet geïnstalleerd kan worden. Er worden steeds meer gegevens digitaal uitgewisseld tussen organisaties en het individu. Maar ook leuke gegevens voor u persoonlijk.”


Dinsdag 21 september

„Zo sprak ik vandaag met een docent die in Spanje aan geocaching doet. Met de gps op de smartphone de leukste weggetjes, wandel- of fietsroutes, stadswandelingen, restaurants, musea of een wc opzoeken. En coördinaten gebruiken, zodat u niet verdwaalt of de auto niet terug kunt vinden. U komt op plekken waar u normaal gesproken niet komt. Er bestaan veel apps die u kunt leren gebruiken. Onze cursus ‘slim op pad’ is daarom zo leuk om aan te bieden.”


Woensdag 22 september

„Maar natuurlijk zijn de alledaagse digitale dingen belangrijk om onder de knie te krijgen. Ik denk aan de website van de gemeente of uw verzekeringsmaatschappij. Daarom bieden wij Univé onze lesruimte aan om aan haar klanten de website uit te leggen en wij geven informatie over onze cursussen. Een winwin-situatie.

Er is nog gelegenheid voor info of u op te geven voor een cursus, op dinsdag, woensdag, donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur in de maand september. Locatie Grote Akkerstraat 10 in Meppel. Of op donderdagochtend in de bieb.”


Donderdag 23 september

„Biljarten doe ik sinds kort. Omdat ik verhuisd ben en ik in deze streek nieuwe mensen wil leren kennen, ben ik bij een groep vrouwen betrokken die aan het biljarten is geslagen. Superleuk om te doen om zo nieuwe contacten op te doen. En… je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren. Dat geldt ook voor u.”

Nieuws

menu