Jelmer Zwaan uit Meppel vereeuwigt Harry Muskee in hout. Het eerbetoon aan de blueslegende staat bij het C + B Museum

Voor het C + B Museum in Grolloo is gisteren een houten beeld geplaatst van Harry Muskee. Het eerbetoon aan de blueslegende is gemaakt door de Meppeler boomkunstenaar Jelmer Zwaan. De puntjes worden nog op de i gezet.

Jelmer Zwaan in actie voor het C + B Museum in Grolloo.

Jelmer Zwaan in actie voor het C + B Museum in Grolloo. Foto: C+B Museum

Op 26 september moet het beeld helemaal klaar zijn. Dat is tien jaar na de sterfdag van Harry Muskee, de zanger van de voormalige bluesband Cuby + Blizzards. Het museum werd op 1 juni 2011 geopend in de boerderij aan de Voorstreek waar Muskee jaren heeft gewoond.

Het houten beeld is een idee van Cubyfan Lukas Wever uit Hengelo. Als oud-inwoner van Borger was hij vijftig jaar bevriend met Muskee. Wever wilde rond de tiende sterfdag van Muskee iets speciaals doen en zo kwam hij uit bij Jelmer Zwaan.

De kunstenaar, die ooit werd opgeleid tot meubelmaker, heeft vanuit een boomstam in zijn atelier in Nijeveen al eens beesten gemaakt, zoals een uil, vos en een adelaar. Bij camping De Moesberg in Nijensleek staat ook een creatie van hem, namelijk ‘het witte wief’. Zwaan maakte ook een kunstwerk voor zijn overleden luitenant.

Beeld verfijnen

Een gezicht met alle gelaatsuitdrukkingen uit een boomstam beitelen, zagen en frezen is toch echt wat anders. Vooral die uitdrukkingen zal Zwaan de komende dagen nog verder verfijnen. Foto’s van fotograaf Rudy Leukfeldt dienden als voorbeeld voor het kunstwerk, dat twee meter hoog is. Het beeld wordt gemaakt uit een omgewaaide Drentse eik, waar de wortels nog aan zitten.