Jeugdvrienden Joost Kampherbeek (20) en Jorden Kraal (21) uit Meppel lanceren EK pool, lokale ondernemers stellen prijzen ter beschikking

In ruim twee weken is het kansspel met succes uit de grond gestampt. Het opzetten van een EK pool op zich is misschien nog niet zo ingewikkeld, maar compleet met digitale inschrijving, betaling en voorzien van respectabele prijzen van lokale ondernemers, vereist toch iets meer lef en energie.

EK Pool organisatoren Joost (l) en Jorden (r).

EK Pool organisatoren Joost (l) en Jorden (r). Foto: Martijn Bijzitter

Joost Kampherbeek (20) en Jorden Kraal (21) uit Meppel gingen de uitdaging aan en twee dagen voor het begin van het EK voetbal zit de organisatie op 25 prijzen van twintig ondernemers en ruim zestig deelnemers. „Van dat laatste hadden we iets meer verwacht, maar wie weet wachten mensen tot het laatste moment. Dit Europees kampioenschap leeft nog niet zo geweldig als andere eindtoernooien”, zegt Joost. „Hopelijk denken ze de laatste dagen: ‘o ja, vrijdag begint het EK, laat ik de pool nog even invullen’.”

Ze kennen elkaar al vanaf hun tijd op CBS De Akker en de F6 bij FC Meppel. Inmiddels heeft Joost het geschopt tot het eerste van SVN’69 in Nijeveen en trapt Jorden een balletje in het tweede team van FC Meppel.

Vergunning was niet nodig

Drie weken geleden borrelde bij de twee het idee op van een EK pool, met gelijk de gedachte het eens groter aan te pakken. Het antwoord van de gemeente of voor dit gokspel een vergunning nodig was, liet lang op zich wachten. Na een telefoontje van Jorden was daar eindelijk de uitkomst; officiële toestemming van hogerhand was niet nodig en dus kon de boel los; ‘EKPoolMeppel’ was geboren.

Met een goed verhaal togen Joost en Jorden de stad in, op zoek naar sponsors. Joost: „Van de eerste vier ondernemers zeiden drie: ‘Leuk, we doen mee’!” Jorden vult aan: „We hebben bewust gekozen voor de lokale ondernemers. Op onze Facebookpagina krijgen ze een stuk promotie en is te zien welke prijs zij beschikbaar stellen.”

Minimaal 30 procent van het totale inschrijfgeld gaat naar stichting Grote Broer

De prijs voor de beste voorspeller van het voetbaltoernooi is een waardebon van 100 euro bij Lunchcafé van Bikkels, in samenwerking met Vegter’s Houtwerk. Aan EKPoolMeppel heeft het enthousiaste duo ook een goed doel verbonden. Minimaal 30 procent van het totale inschrijfgeld gaat naar stichting Grote Broer. Deze stichting is er voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, kinderen met een bijzonder talent en kinderen met een bijzondere wens of droom.

Lokale ondernemers steunen initiatief

„Respect voor deze jongens”, zegt Jeroen Vriend van Vriend Sportfashion, een van de sponsors. „Veel mensen hebben ideeën, zij voeren het ook echt uit. Ze zetten het op en zijn fanatiek. Je ziet dat zoiets in Meppel dan breed wordt gedragen.” Jeremy van Ommen van Café Nummer 17 heeft niets met voetbal. „Van mij mogen ze de bal lek steken”, lacht hij. Toch stak hij Joost en Jorden direct een tegoedbon toe. „Er komen twee positieve jongens binnen met een goed idee in een tijd dat alles anders gaat, dan doe ik snel mee. Het is leuk dat ze de lokale middenstand vragen. De jongens zijn actief en ondernemend, daar hou ik van.”

Ook Edwin Brugma van Ristorante Sardinia aarzelde geen moment. Na hun bezoek aan het Italiaanse restaurant konden Joost en Jorden een dinerbon bijschrijven op de lijst met prijzen. Brugma: „Het is fijn dat er iets wordt georganiseerd op het moment dat het voor de horecaondernemers nog niet gaat zoals ze gewend zijn. Het creëert betrokkenheid. Er ontstaat saamhorigheid die er normaal automatisch is.”

Voor de deelnemers van EKPoolMeppel hoeft het niet klaar te zijn na één keer het hele speelschema ingevuld te hebben. „De topscorer en winnaar moet je van tevoren vaststellen, maar de uitslag van een wedstrijd mag je tot een minuut voor aanvang nog wijzigen”, vertelt Jorden.

Het zorgt ervoor dat het EK extra leuk wordt

Nu zien ze graag het deelnemersaantal nog groeien. Axel Emmink (22) uit Meppel had er in ieder geval wel 5 euro voor over om een gooi te doen naar de lokale prijzen. „Het is leuk dat er veel Meppelers meedoen, zodat je kunt kijken hoe je het doet in vergelijking met je stadsgenoten”, vindt Axel. Hij doet aan meerdere pooltjes mee. „Het zorgt ervoor dat het EK extra leuk wordt. Ook bij iets minder belangrijke wedstrijden staat er nu iets op het spel. Of ik kans maak op de prijzen? Ik kijk veel voetbal, dus schat mezelf hoog in. Maar een Europees kampioenschap zit altijd vol verrassingen, dus het is belangrijk dat je die op tijd in de gaten hebt. Van Nederland verwacht ik eerlijk gezegd niet zoveel. Ik denk dat ze de groepsfase doorkomen, maar de knock-outfase wordt lastig.”

Voor Joost en Jorden is het nu al leerzaam geweest, geven ze aan. Joost: „Ik studeer commerciële economie. Dit is real life .” En Jorden: „Je leert dat je niet zomaar even iets opzet. Je moet over heel veel dingen nadenken. In het begin hadden we meer prijzen dan deelnemers, maar spannend was het niet. We dachten: wat er ook gebeurt, we verzinnen wel wat.”