Jonge mensen met dementie uit Meppel trakteren familieleden op diner in Restaurant De Otterskooi in Dwarsgracht

Petra Stam, Susanne van Olphen, Fokke Vos en Johan Stik aan de slag in de keuken van De Otterskooi

Petra Stam, Susanne van Olphen, Fokke Vos en Johan Stik aan de slag in de keuken van De Otterskooi Foto Nico Stam

Een groep jonge mensen met dementie uit verpleeghuis De Schiphorst in Meppel heeft maandag een diner bereid voor hun partners en kinderen in Restaurant De Otterskooi in Dwarsgracht.

Rond lunchtijd arriveerden de eerste cliënten met hun begeleiders. Na de lunch gingen zij samen aan de slag met de voorbereidingen voor het diner. Rond de klok van vier uur kwamen andere bewoners en hun begeleiders om te helpen bij het dekken van de tafels. Rond vijf uur waren de voorbereidende werkzaamheden klaar en druppelden de gasten binnen, die genoten van een heerlijk diner.

Dit initiatief kwam spontaan opborrelen tijdens een koffiemoment op de afdeling Oosterboer van De Schiphorst, waar verzorgenden Suzanne van Olphen en Petra Stam met bewoners Fokke Vos en Johan Stik spraken over het televisieprogramma Restaurant Misverstand. In dit programma van SBS6 laten mensen met dementie zien dat zij nog veel kunnen. Onder leiding van een chef-kok gaan zij in het restaurant aan de slag zonder enige ervaring in de horeca. Het programma laat ook zien hoe mensen met dementie op een mooie manier in de samenleving kunnen blijven functioneren.

Suzanne van Olphen: „Bij Noorderboog vinden we het belangrijk dat jonge mensen met dementie zo lang mogelijk onderdeel uit kunnen blijven maken van de maatschappij. Verhuizen naar een verpleeghuis mag geen stop van betekenisvolle activiteiten buitenshuis betekenen. Dit initiatief sloot hier mooi bij aan.” Petra Stam: „Bij dementie draait het vaak om de cliënt en minder om de partner en de kinderen. Het mooie van dit initiatief was dat bewoners op de voorgrond stonden en nu eens een verwenmoment voor hun familieleden konden verzorgen.”