Joris van de Velde.

Joris van de Velde uit Steenwijk stuurt zijn muziek de wijde wereld in via Spotify. 'Dit is de eerste écht muzikale stap'

Joris van de Velde. Foto: Boaz Hakvoort.

Dit wordt het jaar van Joris van de Velde. Tenminste, daar heeft het alle schijn van. Met een beetje geluk en vooral veel wijsheid slaagt de singer-songwriter uit Steenwijk (18) dit schooljaar voor zijn vwo-examen aan Stad en Esch in Meppel. Wat minstens zo’n mijlpaal is, is dat vanaf 2 april vier eigen liedjes worden gereleased op allerlei muzikale platforms, waaronder Spotify.

Vanuit de caravan, die op de oprit van zijn ouders staat, doet hij zijn verhaal uit de doeken. Hier en daar een geeuw, want het is nog vroeg, wat gerommel op de achtergrond vanwege het koffie zetten.

„Het zijn vier liedjes. Het EP heet Everything Rhymes with . Een selectie van de leukste die ik had geschreven in de negen maanden daarvoor. Deze waren rond, waren er klaar voor. Drie zijn solo, eentje met een band. Ze zijn afgelopen januari opgenomen in een studio net over de grens, in Duitsland, bij een oude vriend van mijn moeder, die zij nog kent van toen zij op het conservatorium zat.”

„Na de zomer wil ik graag net zoals zij naar het ArteZ Conservatorium in Enschede. Mijn moeder is daar in 2002 afgestudeerd in jazz zang, ze was toen al zwanger van mij. Tijdens de open dag van het conservatorium herkenden mensen van daar ons, dat was heel gezellig.”

Zijn moeder stommelt naar binnen. Vertelt dat muziek in de familie zit, met haar zus die zingt, en zwager die piano speelt. Dat ze supertrots is op haar zoon. ‘Hij heeft het echt helemaal zelf gedaan.’

„Het is niet zo dat ik een zwaar muzikale opvoeding heb gehad. Van mijn moeder heb ik wat zanglessen gehad. Zij is altijd wel aan het zingen, als ze door het huis loopt, en toen ik nog klein was, zong zij liedjes voor mij.” Hij lacht. “Dat helpt wel om te zien hoe leuk het is om muziek te maken. Ik heb een jaar drumles gehad. Via internet heb ik gitaar leren spelen, heb zelf de theorie uitgevogeld. Op Instagram post ik ook gitaarfilmpjes. Ik heb iets van vijftien keer op straat gespeeld, en op school opgetreden, dat is het wel. De lancering van mijn liedjes is de eerste écht muzikale stap. Mijn muziek mag de wijde wereld in.”

‘Hij is zo getalenteerd, zegt ze. ‘Zijn liedjes zijn soms wat filosofisch, over welke kant je als jongere op kunt gaan. Ik hoop dat hij gelukkig wordt, wat hij ook maar gaat doen.’

„Ik ben meer gitarist dan zanger. De melodie is er eerst, dan schrijf ik pas de tekst. Gedachten op papier. Van de vier liedjes die ik uitbreng, gaan er twee over mijzelf en twee over de liefde. Of mijn moeder zich ermee bemoeit? Nee, het is echt van mij, zij zegt hooguit wanneer een noot in een melodie anders moet. Ik zit zelf ook meer richting pop, al hoor je zeker sterke invloed van jazz.”

Wonen in de caravan, dat ontstond toevallig zo. Zijn broertje heeft autisme en is ‘heel lief, maar soms ook wat luidruchtig’. Om rustig te kunnen leren voor de tentamens, stelde zijn moeder voor om dat te doen in de caravan. Dat deed Joris. Een nachtje er blijven slapen beviel zo goed, dat het er meer werden.

„Wat ik over tien jaar doe? Muziek maken. Als dat deels als muzikant en deels als docent is, is dat prima. Maar eigen muziek maken en doorbreken, één hit hebben, dat zou wel heel leuk zijn. John Mayer, dat is echt mijn voorbeeld. Bovenop dat iemand goed is, komt ook de flavour, de smaak erbij kijken. De blues en jazz die hij erin stopt, zijn heel fijn.”

„De enige echte talentenshow is voor mij The Voice. Meedoen? Haha, nee. Daar ben ik niet goed genoeg voor. Mijn ambitie zit niet in de beste gitarist, zanger of tekstschrijver te willen zijn, maar in mezelf zijn en dat mensen het leuk vinden om naar mij te luisteren.”

Volg Joris op Instagram: joris_van . Zijn liedjes zijn op Spotify en andere platformen te vinden onder zijn eigen naam: Joris van de Velde.