Joyce Hooiveld uit Meppel maakt voor McDonalds dagelijkse opruimronde door wijde omgeving. 'Als ik niet opruim, is het een drama'

„Mensen kunnen er een bende van maken, dat wil je niet weten. Complete afhaalmenu’s vind ik in het gras. Al staat er een prullenbak, ze hebben nóg de neiging het ernaast te gooien. De gekste dingen die ik heb gevonden? Poepluiers, drankflessen, condooms, taartdozen, slingers. Als ik niet opruim, is het een drama.”

Joyce Hooiveld komt van alles tegen op haar opruimronde.

Joyce Hooiveld komt van alles tegen op haar opruimronde. Foto: Martijn Bijzitter

Joyce Hooiveld (40) heeft zojuist de bakfiets uit het schuurtje van McDonalds gehaald. ‘McDonald’s Service’ staat op de voor- en zijkanten van de bak geschreven. Gehesen in een geel hesje maakt Hooiveld zich klaar voor haar dagelijkse opruimronde, die verder reikt dan het terrein van de populaire fastfoodketen op Blankenstein alleen. Sterker, ze gaat ook nog eens een stuk buiten de cirkel van enkele honderden meters waarvoor McDonalds officieel verantwoordelijk is. Als ze toekomt aan de hele ronde („Het ligt er een beetje aan hoeveel afval er ligt”), heeft ze na afloop zeven kilometer in de benen. „Goede fitness”, aldus de vrolijk gestemde Meppelse.

Een blik in de bak: handschoenen, prikker, plasticzakken, sleutels. Check, de klus kan beginnen. Direct op de hoek, waar auto’s het terrein van McDonalds oprijden, valt er genoeg te prikken. Het is duidelijk dat de avond ervoor voldoende hongerige mensen de ‘Mac’ hebben weten te vinden. En de afvalbak níet hebben gevonden. Met schwung werpt Hooiveld de overblijfselen in de vuilniszak die ze met zich meedraagt.

'Ik ben weleens bijna aangevallen door de ganzen. Ze zagen mij als een bedreiging'

Aangevallen door ganzen

„De vuilnis ligt soms ook helemaal bij het water. Ik ben weleens bijna aangevallen door de ganzen. Ze zagen mij als een bedreiging.” In de periode dat de parkeerplekken van McDonald’s vanwege corona gesloten waren, werd het er niet beter op voor de omgeving. Bezoekers van de McDrive zochten massaal een plekje om te parkeren en te eten.

Joyce Hooiveld wijst in de richting van de Vleddertunnel. „Ik heb meegemaakt dat de berm van dit hele stuk vol lag. Kijk”, zegt ze, als we het grasveldje vlak voor de parkeerplekken van de woonboulevard naderen, „onlangs heeft de gemeente die container erbij gezet, maar dat heeft lang geduurd. Wat mij betreft mogen ze nog meer prullenbakken plaatsen.”

Ze springt van de fiets, maakt een rondje over het gras om te prikken, start de bakfiets weer op en stapt aan het begin van de parkeerplaats voor de woonwinkels af. Blikjes, lege sigarettendoosjes, lege flesjes, een wijnflesje, McDonalds bekers; het verdwijnt allemaal in de zak van Hooiveld. „Het valt nu mee, het kan ook gekker. Ik ben weleens met zeven volle vuilniszakken teruggekomen.”

Zakjes met de gele M

Verdeeld over de stoep voor de woonwinkels staan enkele kleine vuilnisbakken, die de werkneemster van McDonald’s voorziet van nieuwe zakken. Bij de eerste, precies voor de deuren van CarpetRight, is het overduidelijk dat bezoekers van McDonalds deze parkeerplek nog steeds regelmatig opzoeken om te gaan eten. Rondom de bak liggen zakken, bakjes en bekers, allemaal voorzien van de bekende gele M.

Het is dé reden waarom restaurantmanager Youssef El Mansouri bij het opruimen verder kijkt dan het terrein waarvoor hij verantwoordelijk is. „Ik wil geen telefoontjes met klachten van mensen dat er overal troep van ons ligt. Daar kunnen wij natuurlijk niks aan doen, maar overal staat wel onze naam op. En dat straalt op ons af. Daarom hebben we gezegd: we doen de hele buurt. En het is lullig dat wanneer we de McDonalds troep aan het opruimen zijn, we de rest zouden laten liggen,” verklaart El Mansouri de werkwijze.

Waardering

Joyce Hooiveld ervaart de job niet als vervelend. „Natuurlijk is het niet altijd leuk, want mensen kunnen er een bende van maken. Maar ik krijg wel de waardering, onder meer van de winkeliers. Ik maak hier en daar een praatje en krijg weleens een kop koffie. Geen dag is hetzelfde. Ja, het zou nog beter zijn als het niet nodig was, want het blijft ongelofelijk wat ik allemaal vind. Ook auto-onderdelen bijvoorbeeld, zoals wieldoppen. Nee, die neem ik niet mee.”

Midden op de parkeerplek pikt ze een klein bekertje op waar iets vloeibaars uitstroomt. „Mensen houden er geen rekening mee dat hier allemaal dieren op afkomen. Het zou goed zijn als de gemeente één keer in de week met een spuit warm water over dit terrein gaat.”

Ik ben weleens 2,5 uur onderweg geweest.

Hierna maakt ze nog een rondje richting het einde van Blankenstein en als de tijd het toelaat fietst ze ook nog naar de Blankensteinweg en gaat over het viaduct over de A32 en via het Ringpark weer terug. „Dat is inderdaad een flinke ronde. Ik ben weleens 2,5 uur onderweg geweest. Ik hoop dat de mensen wat netter worden, ook met het oog op de natuur. Als we allemaal meehelpen, wordt de wereld een beetje mooier.”