Joyce Hooiveld uit Meppel maakt voor McDonalds dagelijkse opruimronde door wijde omgeving. 'Als ik niet opruim, is het een drama'

„Mensen kunnen er een bende van maken, dat wil je niet weten. Complete afhaalmenu’s vind ik in het gras. Al staat er een prullenbak, ze hebben nóg de neiging het ernaast te gooien. De gekste dingen die ik heb gevonden? Poepluiers, drankflessen, condooms, taartdozen, slingers. Als ik niet opruim, is het een drama.”

Joyce Hooiveld komt van alles tegen op haar opruimronde.

Joyce Hooiveld komt van alles tegen op haar opruimronde. Foto: Martijn Bijzitter

Joyce Hooiveld (40) heeft zojuist de bakfiets uit het schuurtje van McDonalds gehaald. ‘McDonald’s Service’ staat op de voor- en zijkanten van de bak geschreven. Gehesen in een geel hesje maakt Hooiveld zich klaar voor haar dagelijkse opruimronde, die verder reikt dan het terrein van de populaire fastfoodketen op Blankenstein alleen. Sterker, ze gaat ook nog eens een stuk buiten de cirkel van enkele honderden meters waarvoor McDonalds officieel verantwoordelijk is. Als ze toekomt aan de hele ronde („Het ligt er een beetje aan hoeveel afval er ligt”), heeft ze na afloop zeven kilometer in de benen. „Goede fitness”, aldus de vrolijk gestemde Meppelse.

Nieuws

menu