Justin Westera spreekt Lowlands-publiek toe vanuit een lege schouwburg: 'Dit is toch waar je het voor doet!'

Justin Westera en Kidd Nebula geven een optreden vanuit een lege schouwburg.

Justin Westera en Kidd Nebula geven een optreden vanuit een lege schouwburg. Foto: Wim Goedhart

Meppel - Geëmotioneerd en ‘supertevreden’ kijkt Meppeler Justin Westera terug op zijn optreden met muzikant Bradley Berkholst (Kidd Nebula) voor Lowlands-publiek.

Vanuit een lege schouwburg droeg stadsdichter Westera zaterdagmiddag zeven poëtische teksten voor via een livestream. Berkholst verzorgde de achtergrondmuziek. Bijzonder is toch wel de ‘officiële generale repetitie’ van het duo. „Het enige waar je geen invloed op hebt, is de techniek. Na twee nummers moest de presentator ons onderbreken omdat de tekst niet doorkwam. Gelukkig mochten we, als we het snel konden oplossen, het nog eens vanaf het begin overdoen.”

Met een andere microfoon en het aansluiten van nieuwe kabeltjes, zijn de technische problemen in Schouwburg Ogterop snel verholpen. „Geen idee waar het aan lag, maar we waren heel blij dat we nog een keer mochten. We hebben eigenlijk een generale repetitie gehad, zo zien we dat”, lacht de stadsdichter.

Tranen

Daarna verloopt het optreden volgens plan. „Het ging precies zoals we het wilden. Ik hoefde me geen zorgen te maken over de timing, want dat had Bradley helemaal onder controle. Hij vindt optredens normaal gesproken best wel spannend, maar hier zat hij met een brede glimlach op zijn gezicht. Dat zegt genoeg toch?”

Voor Westera is de ode aan zijn bonusdochter Phileine toch wel het meest bijzonder. „Dat had ik al wel verwacht. Ik heb het nummer nu al een keer of dertig voorgedragen en het lukt me nog steeds niet om het zonder brok in mijn keel te doen. Ook nu schoot ik weer vol.”

Compliment

Voor Westera en Berkholst staat een optreden op Lowlands al heel lang op het verlanglijstje. Het festival kon dit jaar - afgelopen weekend - niet plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Daarom werd er een livestream gerealiseerd. Justin Westera meldde zich hier voor aan en werd uit honderden kandidaten gekozen om online op te treden.

Of er volgend jaar ook een optreden gaat plaatsvinden op het échte Lowlands? „Als het aan ons ligt wel. De presentator zei dat hij onder de indruk was van onze setting: professionele apparatuur en een mooie locatie. Hij zei dat hij ons graag volgend jaar terug wilde zien. Of dit een uitnodiging was, is ons niet helemaal duidelijk. Het was wel een groot compliment en het zou natuurlijk wel heel gaaf zijn. Voor nu genieten we nog even na van dit optreden.