Kantine topsporthal in Meppel is decor voor de Derde Helft, een ontmoetingsplaats voor ouderen, met sport en spel, koffie en ruimte voor een goed gesprek

De Derde Helft. Een nieuw initiatief om van de kantine van de topsporthal een ontmoetingsplaats te maken voor ouderen uit de gemeente Meppel. Niet alleen voor sport en spel, maar ook voor een kop koffie en een goed gesprek.

Topsporthal Ezinge.

Topsporthal Ezinge. Foto: Daan Prest

Sportkantines staan overdag vaak leeg. Ook die van de sporthal op Ezinge. Personally Yours Ankie en Jari gaat vanaf donderdag 5 augustus daarom de Derde Helft verzorgen voor 55-plussers uit de gemeente Meppel. Dit is een landelijk initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij en heeft als doel om van de sportkantine een ontmoetingsplaats te maken. Een initiatief waar Ankie Smid graag bij aanhaakt.

„Het is vooral bedoeld om generaties bij elkaar te brengen”, legt Smid uit. „Overdag wordt de kantine niet gebruikt door sporters, hoe mooi is het dan dat je andere mensen kan samenbrengen en laten kennismaken met - sportieve - activiteiten. Je hoeft niet lid te zijn van onze sportschool of van een van de verenigingen die hier trainen. De deuren staan open voor iedereen vanaf 55 jaar.”

Elke donderdag van 10.30 tot 13.00 uur zijn de deuren van de kantine van de topsporthal geopend voor mensen die mee willen doen met de activiteiten. „We bieden van alles aan”, vertelt ze. „Van fitness tot stoelyoga, van sjoelen tot bridgen, van koffiedrinken tot een lezing. We zijn bezig met het oprichten van een ouderencommissie, zodat zij ook zelf kunnen aangeven waar de belangstelling ligt. Willen ze dansen, een lezing, alleen koffiedrinken, dan gaan we dat regelen.”

Sportschool Personally Yours werkt samen met maatschappelijke partners Meppel Actief & Gezond, Drenthe College en InteraktContour. „Ook zij kunnen activiteiten voor ons aanbieden. Met het Drenthe College, die opleidingen heeft voor koks en bediening, zouden we bijvoorbeeld een kookworkshop kunnen doen”, geeft Smid aan.

Ontmoetingsplaats

De kick-off is op 5 augustus. Deze start om 10.00 uur met een inloop. Op het programma staan ouderenfitness, stoelyoga/pilates, schaakles, sjoelen en tafeltennis. De ochtend wordt van 12.00 tot 13.00 uur afgesloten met een lunch. „De eerste drie bijeenkomsten - op 5, 12 en 19 augustus - zijn vrijblijvend”, vertelt Smid. „Daarna gaan we werken met strippenkaarten en ‘losse’ kaartjes, zodat er geen enkele verplichting ontstaat. We willen juist laagdrempelig blijven en als ontmoetingsplaats fungeren. Zo kunnen mensen kiezen of ze alleen mee willen doen met de activiteiten, of ook aan willen schuiven bij de wekelijkse lunch. Voor mensen die slecht ter been zijn bieden we een ophaalservice.”

Het programma van de Derde Helft wordt van tevoren gemaakt, zodat deelnemers ook weten wat ze te wachten staat. „We zijn er druk mee bezig en we hopen ook op inbreng van de mensen die hier komen. We hebben er heel veel zin in. Onze kantine heet ook 3RD Half Sportbar, hoe toevallig wil je het hebben. We starten op 5 augustus, midden in de vakantie. Dat doen we met een reden, we horen vaak dat ouderen zich in de vakantie eenzaam voelen omdat de familie op vakantie is. We hopen ze een fijne ochtend te kunnen bieden. ”

In verband met de coronamaatregelen wordt vooraf aanmelden voor de kick-off of voor deelname aan de Derde Helft op prijs gesteld. Aanmelden kan via info@ankie.nu of telefonisch via 06 4875 8610.