Kerst begint altijd vroeg voor medewerkers Intratuin, maar zó vroeg als dit jaar is ongewoon

Kerst valt vroeg dit jaar voor de medewerkers van tuincentrum Intratuin Meppel. „Normaal gesproken hebben we de kerstafdeling het eerste weekend van november klaar. Maar dit jaar waren we twee weken eerder. Om de klanten te spreiden.” vertelt Daniëlle van der Haar-Jansen, eigenaresse van Intratuin Meppel.

Bedrijfsleider Hilco Beugelink zet ieder jaar een miniatuurdorp op in de Intratuin.

Bedrijfsleider Hilco Beugelink zet ieder jaar een miniatuurdorp op in de Intratuin. Foto: Wim Goedhart

De feitelijke voorbereiding voor de kerstverkoop begint voor Daniëlle en haar team elk jaar vroeg. Daniëlle: „Eind januari is de eerste inkoop. Die loopt tot halverwege maart. Dan kiezen we de kleurthema’s en verzinnen we de samenstelling van de afdeling.”

Die verschillende kleurthema’s, met hippe benamingen als Earthy Tones en Highway Motel , worden weliswaar van hogerhand bepaald, maar als zelfstandig ondernemer mag Daniëlle haar artikelen presenteren naar eigen inzicht. Acht weken lang zijn zij en haar ‘kerstverantwoordelijken’ bezig met het inrichten van de kerstafdeling, met het prachtig verlichte wintersportdorpje als jaarlijks hoogtepunt.

„Het publiek ziet de kerstafdeling gedurende die weken langzaam ontstaan. Er zijn zelfs mensen die elke week even langs komen om te kijken hoe ver we zijn. Echte fans!”

Drukte spreiden

Een inrichting die net even anders is dan andere jaren, want een bezoek aan de kerstafdeling in het Meppeler tuincentrum moet behalve knus en gezellig voor het eerst ook coronaproof zijn.

Daniëlle: „We hebben geleerd van het voorjaar. Toen zat iedereen thuis en was alles gesloten. Mensen gingen massaal van alles in en om huis doen, met grote drukte in de tuincentra tot gevolg. Samen met de branche hebben we toen nagedacht hoe we de kerstdrukte goed konden spreiden. Wij gebruiken bijvoorbeeld een groter stuk van de winkel dan voorheen en we hebben het hoofdpad aangepast. Dat is veel breder geworden. Klanten kunnen vanaf daar bewust kiezen of ze een (éénrichtings)pad in willen slaan of niet. Daarnaast weten we exact hoeveel mensen er in de winkel zijn en kunnen we bij grote drukte een extra, verkorte route open stellen voor klanten die gericht voor één artikel komen.”

Hamsteren van kunstkerstbomen

Al die voorbereidingen blijken niet voor niets te zijn. Want kerst valt in veel huishoudens vroeg dit jaar. Héél vroeg zelfs. Dat ziet ook Daniëlle. „Heel veel mensen hebben de kerstboom al staan. Een paar weken geleden was iedereen bang voor een nieuwe lockdown. Toen hebben we zóveel kunstkerstbomen verkocht! Dat was echt absurd! Ook de kerstverlichting, zowel voor binnen als voor buiten, verkochten we veel eerder dan andere jaren. Én de miniatuurhuisjes!”

„Steeds meer mensen vinden die huisjes leuk,” zegt Hilco Beugelink, bedrijfsleider. „Zo’n dorpje wordt al lang niet meer als kitsch gezien.” Elk jaar is Hilco weken bezig met het opbouwen van ‘zijn’ miniatuurdorp, waar naast de miniatuur Kerstman ook Sinterklaas geen deurtje voorbij rijdt.

Rond de zomer, toen onze samenleving reeds maanden in de greep was van het coronavirus, ontstond bij Hilco het idee om iets te doen rondom de gedachte ‘gezelligheid kent geen tijd’. Zo gezegd zo gedaan. Bij een antiekwinkel werden twee enorme, écht werkende, staande klokken aangeschaft, die nu het middelpunt vormen van Hilco’s dorpje en al haar mini inwoners. Menig kind én volwassene raakt er niet uitgekeken!

 

Door: Judith van der Steeg