Kinderen in Meppel maken podcasts over de gekste dingen, maar met een duidelijk doel: hun taalkennis opvijzelen

Kinderen op basisschool Het Avontuur in Meppel maken podcasts om hun taal op te vijzelen. De school doet dat met zogenoemd NPO-geld, coronageld dat is bedoeld om leerachterstanden weg te werken.

Leerlingen op Het Avontuur in Meppel maken podcast onder leiding van Stichting Vertel je verhaal. V.l.n.r. Marya, Nabil, Mauro en Yuna.

Leerlingen op Het Avontuur in Meppel maken podcast onder leiding van Stichting Vertel je verhaal. V.l.n.r. Marya, Nabil, Mauro en Yuna. Foto: Gerrit Boer

„Ik wil benen om naar een andere veilige plek te rennen”, gilt een meisje in een microfoon. „Ik zal kijken wat ik voor je kan doen”, reageert de 12-jarige naast haar stoïcijns. „Wees snel”, piept de eerste.

Nee, deze twee kinderen staan niet op de helling van een uitbarstende vulkaan. Ze staan, met nog enkele klasgenoten, een podcast op te nemen over zelfbedachte, knotsgekke verhalen in de natuur. Van een gekrompen boom door klimaatverandering, tot een vos die de gemeente vraagt een hek om het bos te zetten, zodat hij niet langer in de verleiding komt om lekkere kippen op te peuzelen, maar zich enkel nog vergrijpt aan vliegende eekhoorns.

Omgebouwd tot studio

Dat doen de leerlingen in de schoolbieb op basisschool Het Avontuur in Meppel, die voor de gelegenheid is omgebouwd tot studio. Onder begeleiding van Marius Klein, Matthijs van Onna en Maarke Klein, drie medewerkers van de Stichting Vertel je verhaal. Die stichting kan door scholen worden ingehuurd voor lessen waarin podcasts worden gemaakt. Deze leerlingen van groep 8 zijn nu met de laatste stap bezig: opnemen van stemmen. De (achtergrond)geluiden voor in hun podcast hebben de kinderen al eerder opgenomen.

Nieuws

menu