Klachten over stoken van houtkachels in Meppel? Gemeente adviseert inwoners in gesprek te gaan met veroorzaker (en mocht dat niet lukken stapt wijkregisseur of zelfs de wethouder in)

Inwoners van de gemeente Meppel die last ervaren van houtgestookte kachels, kunnen het beste in gesprek gaan met de veroorzakers ervan. Dat vindt wethouder Jaap van der Haar.

Een vuurkorf bij De Havixhorst in de Schiphorst ter illustratie.

Een vuurkorf bij De Havixhorst in de Schiphorst ter illustratie. Foto: Wim Goedhart

Sterk Meppel heeft tijdens de raadsvergadering donderdagavond vragen gesteld over dit thema. „Wij hebben van een aantal bezorgde inwoners mailtjes en telefoontjes ontvangen met betrekking tot houtgestookte kachels en de schadelijke stoffen die dit uitstoot”, zegt Madelinde Visscher (Sterk Meppel). De partij wil weten of de gemeente ook bekend is met deze klachten. Jaap van der Haar zegt dat er ook bij de gemeente klachten over binnenkomen. „Maar het zijn niet echt veel klachten”, meent Van der Haar, die verder geen cijfers geeft.

De wethouder zegt dat de gemeente altijd serieus op de klachten in gaat, maar dat er geen beleid is om tot handhaving over te gaan. „Wij adviseren klagers om met de veroorzakers in gesprek te gaan”, aldus de wethouder. Mocht het gesprek niet lukken of niet naar tevredenheid zijn, kan de wijkregisseur inspringen, meldt hij. „Heel incidenteel als het de wijkregisseur niet lukt, ben ik zelf ook als wijkwethouder ingestapt.”

Van der Haar benadrukt dat de gemeente de benadering heeft dat mensen het zelf proberen op te lossen, en dat de gemeente daarbij wel wil helpen. Ook benadrukt hij dat de gemeente oproept niet te stoken bij mist of laaghangende bewolking.

Biomassacentrale

Jeannet Bos van D66 benoemt daarbij de biomassacentrale in de Nieuwveense Landen. Ook daar wordt hout gestookt. „De grootste openhoutverbranding. Bewoners daar ervaren overlast”, meent ze. Ze vraagt zich af of de bewoners daar nu met de beheerder van de biomassacentrale, Croonwolter&dros, moeten. „En daar wordt iedere dag en elk moment van de dag hout gestookt. Mist of niet.”

Maar volgens de wethouder is dat echt een andere situatie, die niet te vergelijken is met de houtkachels in tuinen van mensen. „De verbranding bij de biomassacentrale wordt gecontroleerd door de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe. Als het nodig is, wordt er gehandhaafd.” Hij geeft aan dat er controles zijn uitgevoerd, nadat er klachten van bewoners van de nieuwbouwwijk binnen kwamen. „Er zijn toen maatregelen getroffen.”