Klasgenoten van Beatrixschool in Meppel zien elkaar na zestig jaar tijdens reünie

De kinderen die in 1955 naar de eerste klas gingen van de lagere Beatrixschool in Meppel kwamen donderdag voor het eerst weer bij elkaar. Er werd namelijk een reünie gehouden.

Klasgenoten zien elkaar na zestig jaar tijdens reünie lagere school

Klasgenoten zien elkaar na zestig jaar tijdens reünie lagere school Foto: Wilbert Bijzitter

Voor veel leerlingen was het meer dan een halve eeuw geleden dat ze elkaar zagen. Zullen ze elkaar naar 60 jaar nog wel herkennen? „De blikken, de gezichtsuitdrukkingen, de meeste hebben nog precies hetzelfde koppie”, zegt Gea-Bouwer-Boerhof, een van de initiatiefnemers.

„Zou het niet leuk zijn om te proberen onze oude klas, die uiteindelijk uitdijde tot wel 41 leerlingen, weer bij elkaar te krijgen? Nu kan het nog”, zegt Bouwer-Boerhof, die samen met Gilbert Walter, Gerard Nijland en Ineke Meinesz tekent voor de organisatie van de reünie. De organisatie speurde op internet of wist via familie of voormalige buren met oud-klasgenoten in contact te komen. Een aantal woonde nog in de buurt, maar velen waren over het land en buitenland uitgewaaierd. Zeven klasgenoten zijn overleden en elf mensen zijn verhinderd.

Weerzien

Voor veel leerlingen is het een stralend weerzien. In feite met wildvreemden, maar die transformeren zich binnen enkele tellen tot vertrouwde oud-klasgenoten. „Een feest der herkenning. En bijzonder dat de Beatrixschool een van de weinige lagere scholen die in Meppel niet is opgeheven of afgebroken”, vertelt Gea Bouwer-Boerhof.

Tijdens de lunch bij Grand Café de Wheem in Meppel, rollen de anekdotes al snel over de tafel. „Weet je nog? Wanneer je goed je best had gedaan, je voor de hoofd van de school een pakje sigaretten en chocolademelk mocht kopen. Hij rookte gewoon in de klas.” Dan volgen de verhalen over wat er in de afgelopen zestig jaar is gebeurd.

Klassenfoto

Later in de middag wordt er onder grote hilariteit een nieuwe klassenfoto gemaakt. Net als toen zit de voorste rij op de grond en verschijnt er een grote glimlach op ieders gezicht. Enig verschil met zestig jaar geleden is dat iedereen niet meer zo soepel is al voorheen. De oud-leerlingen moesten elkaar helpen om weer in de benen te komen: „De tijd heeft niet stilgestaan”, klinkt er grappend onder de oud-klasgenoten.

Tijdens de rondleiding door de school zijn vooral de digitale digiborden en tablets een punt van aandacht. „Wij maakten altijd gebruik van inktpotjes en kroontjespennen. Dat is toch bijna niet meer voor te stellen”, zegt een groepje oud-leerlingen. De middag is afgesloten met een rondleiding door de binnenstad van Meppel.

De dag na de reünie ontploft de mail met foto’s, terugblikken en bedankjes op dit evenement. Iedereen kijkt nu al uit naar de volgende reünie. Een reünie die er volgens de initiatiefnemers zeker weer gaat komen.