Klassieke muziek, jazz, poëzie en Arabische klanken in Meppel. Het tweede Erato festival gaat door

Adriaan Meij en Hayat El Mahjoubi richten samen Stiching Klassiek Drenthe op. Foto: Wim Goedhart

Meppel krijgt van 5 tot en met 7 november een tweede Erato festival. Drie dagen lang klassieke muziek, jazz, poëzie en Arabische klanken in Ogterop, de Grote- of Mariakerk, minitheater Zael en zeven huiskamers aan het Zuideinde.

Meer dan 20 kunstenaars doen mee op 10 locaties voor 1000 bezoekers. ‘Internationale en nationale musici van topklasse zijn van de partij. Er is een rijke keuze aan muziek, van Bach & Debussy via Brubeck naar de modernste pas gecomponeerde klassieke muziek, niet westerse klassieke muziek en een vleug jazz. Ook presenteert Erato festival een serie masterclasses voor jonge zangers gegeven door sopraan Miranda van Kralingen’, vertelt organisator Adriaan Meij in een persbericht.

Première in Ogterop

Het festival opent met een concert op vrijdag 5 november in Schouwburg Ogterop in Meppel door sopraan Miranda van Kralingen, pianist Cor Bakker en de winnaar van de Edison Jazz Nationaal Award 2020, Teus Nobel.

Huiskamerconcerten

Op zaterdag en zondag zijn er huiskamerconcerten op en om het Zuideinde op verschillende kleinere en grotere locaties. Dan treden zangers, instrumentalisten en ensembles op. De Japanse piano forte pianiste speelt onder meer Thin Air van de Grieks-Nederlandse Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki. Het duo Teodora Nedyalkova (cello) en Miriam Lominadze (piano) speelt onder meer Vier Steden van Fazil Say.

Celliste Maya Fridman

Celliste Maya Fridman speelt het programma Rituelen, met werken die pas gecomponeerd zijn. ‘Met spraakmakende programma’s heeft Ragazze Quartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. Zij spelen in de Engelenbak van Ogterop De grom en de flirt, de spiegel die ons terugbrengt naar de vorige eeuw én vooruitblikt naar wat zij denken dat de toekomst zou kunnen zijn. Ook is er Sinje Kiel, het duo Puur en het vocale ensemble Fier dat in de Grote Kerk optreedt, naast lokaal talent’, aldus Meij. Zangeres Nai Barghouti zingt in de Mariakerk.

De programmering is hier te vinden.

Nieuws

Meest gelezen