Kleurrijke Frieda Veenman uit Meppel danste voor de koningin | In memoriam

Frieda Felicia Veenman-Barentz staat in de herinnering van velen gegrift als de vrouw die heeft gezorgd voor onvergetelijke momenten.

Frieda Veenman-Barentz.

Frieda Veenman-Barentz. Foto: Introdans

De voorstellingen van het Arnhemse gezelschap Introdans eindigden altijd met een stralend en enthousiast eerbetoon van Frieda vanuit de zaal. Na de laatste bewegingen van de dansers stond ze onmiddellijk op, applaudisseerde en zwaaide uitbundig naar de dansers. Ze was één van hen. Frieda nam deel aan bijzondere projecten van Introdans. Voor alle dansers en medewerkers, ook in de huidige bezetting, is zij een begrip. Introdans noemt haar ‘onze trouwste fan’. Ze overleed op 1 augustus op 92-jarige leeftijd.

Bevrijdingsconcert

Dansen was haar lust en haar leven. Als parttime danseres werd ze benaderd om in 2013 een optreden te verzorgen op het Bevrijdingsconcert in Amsterdam waar de net afgetreden koningin Beatrix eregast was. Frieda werd voorafgaande aan de dansuitvoering aan haar voorgesteld. Het optreden op een drijvend podium in de Amstel werd rechtstreeks op tv door de NOS uitgezonden. Ruim twee miljoen mensen herinneren zich sinds die avond de oudere prima donna uit Meppel die gracieus voor de oud-koningin danste. „Ik zal nooit vergeten dat Beatrix mij begroette en vertelde hoe mooi ze het vond”, zei ze na afloop.

Nieuws

menu