Knipoog naar scheepshistorie bij herinrichting Prinsenplein in Meppel. 'We krijgen een verrijdbare boot voor de deur, we hebben liever een groot terras'

De Meppeler Praam komt zichtbaar terug bij de herinrichting van het Prinsenplein. Eind dit jaar gaat de schop in de grond. Hiervoor leggen alle veertien bestaande bomen op het plein het loodje. Opnieuw inrichten van het plein is noodzakelijk gezien het scheve straatwerk, maar niet iedereen is helemaal tevreden over de ontwerpkeuze. „We krijgen een boot voor de deur, we hadden liever een terras.”

Schetsontwerp voor het Prinsenplein.

Schetsontwerp voor het Prinsenplein. Gemeente Meppel/Buro Maan

Er staat nogal wat te gebeuren op het Prinsenplein. In totaal wordt er 2700 vierkante meter opnieuw ingericht. Er wordt allereerst gewerkt met een knipoog naar de scheepshistorie van Meppel. De Meppeler Praam, een platbodemschip van begin 1900, werd specifiek ontworpen voor de wateren rondom Meppel en werd gebruikt voor ontelbare ladingen turf. Deze turfpramen voeren ook over de Prinsengracht naar de Groenmarkt om daar hun goederen uit te laden. Op het Prinsenplein komen een aantal losse objecten die verwijzen naar de rijke scheepshistorie.

Een daarvan is zo’n Praam, een grote houten boot met zitjes erop. Wel verrijdbaar, maar in principe als vast element voor de deur van ZOET, een vegan koffiebar . Eigenaresse Angelina Blokzijl-Sharobim is daar best teleurgesteld over. „Het is bij ons binnen niet groot, we zouden een mooi groot terras krijgen aan de overkant. Nu is besloten dat we enkel een paar tafels bij de gevel krijgen”, vertelt ze. „Er zijn gesprekken geweest met de ondernemers, zodat er wensen doorgegeven konden worden, maar het voelde alsof alles van tevoren al grotendeels was bepaald. Dat vind ik jammer. Als de boot een paar meter verderop komt te staan - voor de Xenos bijvoorbeeld - dan zouden wij een groter terras kunnen plaatsen.” De (horeca)ondernemers krijgen naar aanleiding van hun inspraakreacties bij het schetsontwerp wel een klein beetje meer ruimte voor de deur. De autoluwe rijbaan is een kleine meter naar het midden verplaatst om de ondernemers iets meer ruimte te geven voor terrassen of uitstallingen.