Koks in opleiding van Drenthe College gaan een week lang voor 100 procent vega

Een week lang koken zonder vlees. Christein van Hoffen

De horeca-opleiding van het Drenthe College in Meppel gaat de komende week in de praktijklessen voor 100 procent vega. De opleiding sluit hierbij aan bij de Nationale Week Zonder Vlees. Heel Nederland wordt voor het vierde jaar op rij opgeroepen om in deze week geen vlees te eten.

De eerstejaars van de opleiding Kok bereiden woensdag 10 maart een tweegangenmenu in de leskeuken van de mbo-instelling. Om de anderhalve meter afstand te waarborgen krijgen tien studenten de mogelijkheid om hieraan deel te nemen. De overige studenten krijgen de praktijkles op een later moment.

Het voorgerecht bestaat uit een vegetarische mosterdsoep en een huzarensalade 2.0. Om de creativiteit aan te wakkeren wordt van de koks in spé gevraagd om zelf een hoofdgerecht te bedenken van de beschikbare producten. „Het hoofdgerecht moet in ieder geval een product bevatten dat vlees kan vervangen en een groente- en zetmeelcomponent”, laat docent Harry Loves weten. Hij vervolgt: „Op deze manier worden het voedzame en eiwitrijke gerechten.”

Vegetarische opdracht

De tweedejaars krijgen ook een vegetarische opdracht voorgeschoteld. Van deze studenten wordt gevraagd om binnen een half uur van de aanwezige groente en vleesvervangers een menu te maken. Zij krijgen vervolgens drie uur de tijd voor de bereiding. De studenten van de opleiding Gastheer/Gastvrouw gaan onder andere een broodje vegetarische hamburger maken en krijgen een les over vleesvervangers en proeven van insecten.

De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van dehippevegetariër.nl. De landelijke campagne wordt breed gedragen door diverse partners uit de voedselindustrie. Zij vinden elke dag vlees eten niet meer van deze tijd. Daarom wordt een flexitarisch eetpatroon gepromoot, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten.

Docent Harry Loves: „Veel restaurants springen in op de vegetarische of flexitarische wensen van klanten. Het is belangrijk dat wij onze horeca-studenten hierop voorbereiden. Zo wordt er een keuzedeel ‘Eetcultuur en wensen’ gegeven, maar vinden wij het ook belangrijk om bijvoorbeeld aan de Nationale Week zonder Vlees aandacht te schenken.

In de prijzen

De mbo-opleidingen Kok en Zelfstandig Werkend Kok van Drenthe College in Meppel, Assen en Emmen zijn onlangs door de Keuzegids mbo 2021 verkozen tot ‘Beste opleiding van Nederland’ en ‘Topopleiding’! Twee titels waar het Drenthe College, dat zowel opleidingen voor jongeren als volwassenen verzorgd, enorm trots op is. De Keuzegids vergelijkt jaarlijks de kwaliteit van alle onderwijsinstellingen en honderden opleidingen van mbo’s, hbo’s en universiteiten.