Kolonel Harold de Jong geeft bij Oud Meppel een lezing over operatie Amherst

Vliegroutes in de nacht van 7 op 8 april 1945 van de operatie Amherst volgens het rapport van SAS-generaal Mike Calvert.

Kolonel Harold de Jong geeft op 2 november een lezing over operatie Amherst bij Stichting Oud Meppel. De Jong heeft acht jaar studie hieraan gewijd en schreef er een boek over. Hij ontving voor het boek de Drentse geschiedenisprijs. Deze prijs werd uitgereikt door commissaris van de Koning Jetta Kleinsma.

De Jong neemt zijn luisteraars tijdens de lezing mee naar ‘Operatie Amherst’, een geallieerde commando-actie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

In de nacht van 7 op 8 april 1945 werden 702 Franse parachutisten in groepjes van vijftien man gedropt. Op verschillende strategische plekken in Drenthe kwamen ze terecht. Dat ging niet altijd goed.

‘De hoofdreden was dat alle bruggen over het water in Drenthe geborgd moesten worden en dat de Duitsers daar geen vernielingen konden aanbrengen, zodat de Canadezen en de Polen er vrij overheen konden. Wat ze verder moesten doen was onrust zaaien onder de Duitsers. Daar hadden ze het Nederlandse verzet bij nodig. Op 13 april werd Meppel op een simpele manier bevrijd, maar daar is heel veel aan vooraf gegaan, het aanvalsplan heeft wel mensenlevens gekost’, aldus De Jong.

De lezing wordt gehouden in de Plataan aan de Vledderstraat en start om 19.00 uur.

Nieuws

Meest gelezen